Nieuws/Financieel
1102939125
Financieel

Corbion immuun voor corona

AMSTERDAM (DFT/AFN) - Speciaalchemiebedrijf Corbion lijkt immuun voor de coronocrisis. Het voormalige CSM heeft in de eerste negen maanden van 2020 een licht hogere omzet behaald, met een sterkere stijging van het bedrijfsresultaat.

„We zitten voor 65% in voeding”, legt Corbion-topman Olivier Rigaud uit, die aangeeft dat de blootstelling aan de impact van de pandemie dan kleiner is. Corbion groeit in de voedingsmddelen zelfs harder dan de markt.

Daarnaast profiteert het speciaalchemiebedrijf van de toename van pakketjes. „Er is deze coviddagen veel vraag naar verpakkingsmateriaal”, zegt Rigaud. „Dat merken wij in onze vraag naar afbreekbare bioplastics.”

Doelstellingen

Ondanks een onzeker laatste kwartaal, houdt het bedrijf vast aan de doelstellingen die begin dit jaar werden gesteld. Corbion verwacht een dat een groei van de netto-omzet van tussen de 4 en 7% en een winstmarge van 15%.

"Prima resultaten Corbion in coronacrisis"

Dit vindt DFT-verslaggever Gert van Harskamp:

„De coronacrisis lijkt aan Corbion voorbij te gaan. Het speciaalchemiebedrijf laat prima resultaten zien en kan de scherpe doelstellingen die aan het begin van het jaar waren geformuleerd, handhaven. Voor beleggers is dit bedrijf echt een houvast in een onzekere tijd.”

Volg Gert van Harskamp op Twitter: @gertvanharskamp

Volgens het concern was in het afgelopen kwartaal goede autonome groei te zien bij de kernactiviteiten en nam de invloed van de coronacrisis op de onderneming af, nadat de eerste helft van het jaar moeilijk te sturen was door onzekerheden.

De omzet steeg sinds begin dit jaar met 1,7% tot €741,2 miljoen. Autonoom was er een groei met 4,4%, maar daar stonden wisselkoerseffecten tegenover. Het aangepaste ebitda-resultaat klom autonoom met 17,3% tot €128,4 miljoen dankzij verbeteringen in alle bedrijfssegmenten. Daarbij verbeterde de aangepaste marge naar 17,3%.

Corbion handhaaft zijn verwachtingen voor heel dit jaar en zegt goed op koers te liggen om de doelstellingen te halen. Daarbij wordt onder meer gerekend op een aangepaste marge van meer dan 15%. Gezien de uitbreiding van het melkzuurinvesteringsprogramma verhoogt Corbion de prognose voor de totale investeringen in 2020 naar €90 miljoen tot €100 miljoen. Dat was €80 miljoen tot €90 miljoen.

Nieuwe fabriek

In september werd nog bekend dat Corbion en olie- en gasbedrijf Total van plan zijn om via hun samenwerkingsverband Total Corbion PLA een nieuwe PLA-bioplastics fabriek te bouwen in Frankrijk. Daarmee is een investering gemoeid van circa €200 miljoen. PLA staat voor polymelkzuur. De geplande locatie van de nieuwe fabriek is het Franse Grandpuits en de faciliteit zal naar verwachting in 2024 operationeel zijn.

Rigaud zegt dat de vraag naar PLA zich positief blijft ontwikkelen en dat het samenwerkingsverband Total Corbion PLA boven verwachting presteert, wat wordt onderstreept door de bouw van een nieuwe PLA-fabriek in Europa. Corbion zinspeelt al langer op een extra fabriek voor bioplastics.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de kwartaalcijfers van het chemiedrijf. Het aandeel stond een half uur naar opening van de beurs bijna 3,5% hoger.