1103283
Financieel

Beleggingsfondsen vergelijken

Er zijn tienduizenden beleggingsfondsen om uit te kiezen, maar toch is het betrekkelijk eenvoudig om dat enorme aanbod langs de meetlat te leggen.

Afhankelijk van de definitie zijn in Nederland ongeveer 5.000 beleggingsfondsen verkrijgbaar en in Europa zo’n 40.000. Al die fondsen verschillen in de manier waarop risico wordt genomen, de sector of het thema waarin wordt belegd en de kosten die in rekening worden gebracht.

Toch hoeft het selecteren van het juiste beleggingsfonds niet te ontaarden in een tantaluskwelling. Dat komt omdat enkele onafhankelijke keuringsinstituten de fondsen voortdurend langs de meetlat leggen. De belangrijkste wereldwijd zijn Morningstar en Standard & Poor’s. Nederlandse beleggers kunnen ook te rade gaan bij de Fondsenvergelijker op dft.nl. Fondsen worden onder andere op de volgende zaken beoordeeld:

  • Rendement;
  • Risico;
  • Risico versus rendement;
  • Kosten;
  • Prestaties ten opzichte van de gerelateerde index;
  • Omvang en stijl van het beleggingsfonds;
  • Kwalitatieve factoren (management, fondshuis).

We staat hieronder stil bij de wijze van oordelen van enkele belangrijke keuringsinstituten voor beleggingsfondsen: 

Morningstar: historische rating

Het oordeel dat Morningstar beleggingsfondsen geeft, weerspiegelt de prestaties in de afgelopen drie jaar vergeleken met andere fondsen met dezelfde investeringsdoelstelling. De methode rust op vijf pijlers: de fondsmanager en zijn team, het fondshuis, het beleggingsproces, het rendement en de kosten. Een fonds dat zich op alle punten positief onderscheidt, verdient Goud.  Daarna volgen Zilver, Brons, Neutraal en Negatief.  Behalve dit zogenaamde analistenoordeel worden aan fondsen ook één tot vijf sterren toegekend op basis van - voor risico en kosten gecorrigeerde - rendementen uit het verleden.

Standard & Poor’s

Standard & Poor’s onderzoekt elk half jaar de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen. De kredietbeoordelaar vergelijkt fondsen met een relevante index en hoe het fonds belegt, houdt ook rekening met statistieken van beleggingsfondsen die niet meer bestaan en geeft een indicatie hoe consistent een fonds zijn zelfgekozen beleggingsstijl nastreeft. Er zijn vier oordelen mogelijk: Platina, Goud, Zilver en Brons. Platina is de hoogste standaard en Brons betekent dat er nog geen jaar aan relevante ervaring met beleggingsbeheer is opgebouwd.