Financieel/Geld
1104598126
Geld

Prijs stekkerauto opladen moet transparanter

Maar wat kost het?!?

Maar wat kost het?!?

Den Haag - Het is niet altijd duidelijk hoeveel het opladen van een elektrische auto kost. Aanbieders van laadpalen zijn hier nog niet transparant genoeg over, vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Maar wat kost het?!?

Maar wat kost het?!?

Volgens de wet moet er wel transparantie zijn, benadrukt de ACM. Vanaf 1 december zal de toezichthouder controleren of alle partijen wel duidelijk genoeg zijn, anders kan de dienst ingrijpen.

Laadpas

De ACM wil dat consumenten, voordat ze hun elektrische auto opladen, bij een laadpaal of online kunnen zien wat de kosten zijn. Van de aanschaf van een laadpas tot aan de factuur van de laadsessie moet duidelijk zijn wat de kosten zijn.

„De regels zijn niet nieuw”, zegt Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM. „Nu steeds meer mensen een elektrische auto aanschaffen, is het nog belangrijker dat de tarieven voor het opladen duidelijk zijn. Dan kunnen mensen een geïnformeerde keuze maken.”

Duidelijk

Onlangs heeft de toezichthouder partijen uit de laadpalensector de regels nog eens uitgelegd.

De toezichthouder gaat ervan uit dat partijen zich nu gaan inzetten om informatie voor consumenten duidelijker te maken. „We denken dat de regels nu voldoende duidelijk zijn”, aldus een woordvoerder. Als partijen zich niet aan de regels houden kan bijvoorbeeld een geldboete volgen.