Nieuws/Financieel
1104994
Financieel

Brussel dooft handel in zonnepanelen

Zonnepanelen dreigen een stuk duurder te worden in Nederland. De Europese Commissie werkt aan een invoerheffing op Chinese panelen van zo’n 45% waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor bijvoorbeeld huiseigenaren om op zonne-energie over te stappen omdat de Europese panelen duurder zijn. „Nederland zal extra hard getroffen worden. Ons land is net bezig met een inhaalslag’’, waarschuwen importeurs van panelen.

Ook het Chinese kamp liet afgelopen weekend van zich horen. De Chinese premier Li Keqiang uitte tijdens een toespraak in Zwitserland kritiek op de Europese plannen. Hij verwacht dat uiteindelijk ook Europese consumenten door de maatregelen benadeeld worden. Ook vreest hij dat importheffingen protectionisme aanwakkeren.

Particulieren

De zonnepanelensector zegt dat ook particulieren in ons land gedupeerd worden. „Gemiddeld kost een paneel uit China €150 en uit Europa zo’n €225. Consumenten zullen de klos zijn van deze maatregel en vooral Nederlanders die de zonnepanelen steeds meer beginnen te ontdekken’’, is de overtuiging van Leo Langeveld, directeur export bij Solar Clarity. Het bedrijf importeert onder meer Chinese, Koreaanse en Amerikaanse zonnepanelen.

Lees het hele verhaal in De Financiële Telegraaf van maandag.