Nieuws/Financieel
1107448
Financieel

'Ik ben vermalen met publieke middelen'

Zijn CV blinkt als een gepoetst kwartje in de zon, met zijn gezondheid is niets mis. Toch kan Willem Kadijk (54), expert in asset management, investeren in Afrika, olie- en hernieuwbare energiebronnen, geen baan meer vinden. Ooit gevierd zakenbankier, en onlangs nota bene vrijgesproken van de zware aantijging van beurswaakhond AFM de markt gemanipuleerd te hebben, zegt hij nu: „Ik woon antikraak, leef gedwongen van €1600 per maand, en mijn vrouw en dalmatiër zijn bij me weg. Ik wil gewoon graag sorry horen.”

Drie woorden deden Kadijk de das om. ’Fortis is toast’. De AFM gaf de man die in het oog van de financiële crisis deze woorden aan het papier toevertrouwde, €24.000 boete. Geen probleem voor iemand die op zijn 30e al £100.000 per jaar verdiende, zou je denken. „Maar een reputatie verlies je maar éénmaal.”

„Elke werkgever haakt af, vanwege gedateerde en dus foutieve berichten op de website van het AFM waar mij de ondergang van Fortis in wordt aangewreven. Pure karaktermoord. Mij is de kans om te werken ontnomen,” zegt hij.

Even terug naar 16 september 2008. Daags na de val van Leham schrijft Kadijk, dan werkzaam voor MF Global, een groot handelshuis met institutionele beleggers als klanten, in twee afzonderlijk becommentariërende e-mails zijn klanten waarom ze hun belang in Fortis in zijn ogen moeten afbouwen. Fortis is één van de drie banken uit het consortium dat in 2007 ABN Amro had overgenomen en aan het opknippen is.

Lees het hele artikel vandaag in De Financiële Telegraaf