Nieuws/Financieel
1107561
Financieel

Centrale banken blijven steunen

Ondanks per saldo negatief economisch nieuws zetten de aandelenbeurzen in de afgelopen week hun opmars voort. Opnieuw waren de centrale banken met hun enorme stimuleringsmaatregelen de aanjagers. Dit meent beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro, die ook positief tegen de komende beursmaanden aankijkt.

Enigszins opmerkelijk vindt Steinebach het wel dat de beurzen het zo goed bleven doen. „Het cijferseizoen liep namelijk een beetje teneinde en de bedrijfscijfers waren sowieso wat gemengd. Het macronieuws was per saldo zelfs negatief. Niet alleen de cijfers over de Europese economie in het eerste kwartaal vielen tegen, maar tevens die over de ’housing starts’ en de ww-aanvragen in de VS. Deze overschaduwden de redelijk goede cijfers over het Duitse investeerdersvertrouwen, de Europese productie en de Amerikaanse detailhandelsverkopen.”

De beleggingsstrateeg stelt dat de sterk teruglopende inflatie in Europa en de VS alsook de zwakke Europese economie beleggers kennelijk het vertrouwen geven dat centrale banken doorgaan met stimuleren. „Eigenlijk is het natuurlijk vreemd dat ze willen dat de economieën aan het infuus blijven”.

Hoewel een paar Fed-leden erop hebben gehint dat de stimuleringsmaatregelen in de VS binnenkort worden teruggedraaid, maakt Steinebach zich weinig zorgen. „De belangrijkste leden Ben Bernanke en Janet Yellen hebben namelijk aangegeven liever te laat dan te vroeg te stoppen. Alleen als het heel goed zou gaan met de daling van de werkloosheid richting de gewenste 6,5%, zou het opkoopprogramma later dit jaar wat teruggeschroefd kunnen worden."

De afgelopen week stond ook in teken van de neergang van de obligatierentes, die de beleggingsstrateeg vooral aan de gedaalde inflatie toeschrijft. „Wij merken in ieder geval dat de door de centrale banken gecreëerde liquide middelen vooral naar de aandelenmarkten gaan. Vooral de Griekse rente ging stevig onderuit en is op 10-jaarsbasis tot 8% teruggevallen tegen nog ongeveer 30% een jaar geleden. De opmerking van Draghi in juni 2012 dat hij alles zal doen om de euro te redden, heeft een vangnet onder de markt gelegd en private beleggers aangetrokken. Waar de opslag bovenop de Duitse rente eerder wel erg hoog was, weerspiegelt deze nu aardig het verschil in risico”.

Voor komende week kijkt Steinebach vooral uit naar de inkoopmanagerscijfers. „Deze kunnen onze verwachting dat de Europese economieën gaan herstellen mogelijk ondersteunen. Verder zijn de cijfers over de orders van duurzame goederen en over de huizenmarkt in de VS alsook het Duitse ondernemersvertrouwen van belang.”

Hij benadrukt dat ABN Amro ondanks de wat tegenvallende macrocijfers van de afgelopen week positief blijft over aandelen. ,,We hanteren daarbij een overweging voor opkomende markten."