Nieuws/Financieel
1108159469
Financieel

Op de beursvloer

Fors verlies AEX op inflatievrees

Fiks verlies dinsdag bij het slot voor de AEX, die maar net boven 695 punten blijft. ASMI, Shell en Adyen vormen de bodem, chiptoeleverancier Besi is de enige positieve uitzondering in de AEX. Beleggers worstelen met verder opgelaaide inflatie- en renteangst.

De AEX is 2,2% lager gesloten op 695,94 punten. De AMX levert uiteindelijk 1,4% in op 1043,39 punten.

De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 zakken respectievelijk 2,6%, 2% en 2,1%.

In New York koersen beurzen 0,9% tot 1% in het rood.

Loonstijging

Vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) wijst erop dat de eerder al aanwezige inflatieangst onder beleggers nu breder gedragen wordt.

„Uit het vrijdag gepubliceerde Amerikaanse arbeidsmarktrapport bleek een enorme stijging van de lonen. De fors opgelopen grondstoffenprijzen worden ook zichtbaar in de inflatiecijfers. Dat zagen we vanochtend in China, met een stijging van de producentenprijzen met 6,8% op jaarbasis.”

Van Schie kijkt uit naar het cijfer over de Amerikaanse consumentenprijzen dat woensdagmiddag naar buiten komt. De verwachting is een stijging van de kerninflatie met 0,3% in april op maandbasis. „Zeker als dit cijfer nog iets hoger uitvalt, wordt het voor de Fed lastiger om vol te houden dat de inflatie slechts tijdelijk wat hoger is.”

De vermogensbeheerder acht de kans groot dat de inflatie in de VS langere tijd ruim boven 2% zal uitkomen en laat dat tot uiting komen in de portefeuilles van klanten.

Voorzichtiger

Van Schie: „Wij denken dat de rentes zeker ook in Europa verder stijgen en zijn daarom negatief over obligaties. Daarnaast hebben we wat winst genomen op aandelen en de weging van groeiaandelen afgebouwd ten gunste van waardeaandelen en grondstoffen.”

Directeur Edwin Wierda van Wierda Vermogensbeheer denkt eveneens dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven. „Dat maakt het voor beleggers minder gemakkelijk, maar vanwege de nog altijd zeer lage rentes en de toestroom van nieuwe beleggers verwacht ik geen forse koersdalingen. Ik raad wel aan iets voorzichtiger te zijn met technologieaandelen ten gunste van onder meer financiële instellingen en voedingsmiddelenproducenten.”

Nick Kounis, hoofd onderzoek macro- en financiële markten bij ABN Amro, bespeurt verdeeldheid binnen de ECB. Een aantal bestuurders wil binnenkort aangeven de specifieke steun voor de coronapandemie vanaf het derde kwartaal af te bouwen, merkt hij.

"Het aantal mensen dat nu spontaan van baan wisselt is nu op het pre-coronaniveau, een teken dat die economie echt aan het herstellen is"

Uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen dat de noodzaak kan ontstaan om de rente wat te gaan optrekken, helpen de beurzen niet, stelt Luc Aben, Hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen.

,,Maar als in een Amerikaanse economie blijkt dat er 8,1 miljoen vacatures zijn waarvoor geen personeel te vinden is, dan is moeilijk vol te houden dat die inflatiedruk nu heel sterk is. Ook in de VS is ondanks ruimere vaccinaties nog niet alles open”, zegt Aben.

,Anderzijds, het aantal mensen dat nu spontaan van baan wisselt is nu op het pre-coronaniveau, een teken dat die economie echt aan het herstellen is. Ik verwacht dat het slechte arbeidsmarktcijfer van afgelopen vrijdag een opwaartse herziening zal krijgen.”

De Nederlandse Staat haalde €2,35 miljard op met de heropening van een langlopende lening tot 15 juli 2031, bij een rente van -0,027%.

ASMI onderuit

Bij de Nederlandse hoofdfondsen sluit halfgeleider ASMI met 5% koersverlies.

Shell daalt 3,8%. De Brent-olieprijs zakte aanvankelijk maar stijgt nu 0,2%. Oliekartel OPEC meldt geen extra groeiverwachting voor dit jaar te zien, nadat het zijn productie afgelopen maand liet oplopen. Chipmachinemaker ASML daalt 2,1%.

Betalingsverwerker Adyen daalt 3,3%, net als dataverwerker RELX.

Staalgigant ArcelorMittal gaat, onder invloed van winstnemingen, tot 2,1% omlaag. Sectorgenoot Thyssenkrupp verliest 10,2% op zijn kwartaalresultaten. Topvrouw Martina Merz verhoogde wederom de verwachtingen, maar waarschuwde voor tegenvallers in het staalbedrijf. Fusies met Tata Steel en Liberty Steel strandden al, recent meldde Merz opnieuw een reductie van 750 banen.

Chiptoeleverancier Besi noteert als enige winst in de AEX (+0,7%).

Maaltijdenbezorger Just Eat Takeaway doet het met een min van 0,8% bij de slotbel relatief goed, na door de Franse bank Exane van de verkooplijst te zijn gehaald. Bank of America geeft een koopadvies voor sectorgenoot Deliveroo bij een koersdoel van £350. Deliveroo sluit in Londen 1,2% hoger bij £249,98.

Rem op Basic-Fit

Midkapper Basic-Fit zakt 3,9% bij het slot, ondanks een koersdoelverhoging tot €37 bij de Duitse bank Berenberg bij een gehandhaafd houdadvies. Vanavond wordt mogelijk duidelijk of de sportscholen in Nederland deze maand weer open gaan. Daarachter verliest PostNL 2,9%.

Industrieel toeleverancier Aalberts daalt 2,7% na de publicatie van zijn trading update over het eerste kwartaal. ING is positief verrast door de autonome omzetgroei van 15% en heeft zijn koopadvies gehandhaafd.

ABN Amro gaat 1,6% omlaag. De VEB stelt de bank aansprakelijk voor witwasschade.

Galapagos herstelt na het ochtendverlies en wint 2%, na maandag voor het eerst sinds eind 2016 onder €60 te zijn gedoken. Wierda is verbaasd dat de beurskoers zo sterk onder de ruim €70 aan aanwezig kasgeld per aandeel is gezakt.

„Het lijkt erop dat beleggers bijna al het nieuws negatief uitleggen, zoals van vorige week dat Galapagos op zoek gaat naar overnames. Het bedrijf maakte toen ook bezuinigingen bekend, wat volgens mij goed is. Ik vind het onterecht dat beleggers er geen rekening mee houden dat de medicijnen in de pijnlijn geld zullen opleveren en blijf voor de lange termijn positief.”

Flow Traders stijgt 1,3%, JD Peet’s sleept er 0,1% winst uit.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android