Nieuws/Financieel
1108164
Financieel

BAM verwacht verbetering in rest 2013

BAM heeft een seizoensgebonden zwak eerste kwartaal achter de rug, maar verwacht een verbetering in de rest van dit jaar. De omstandigheden in de thuismarkten blijven moeilijk. Dat maakte het grootste bouwbedrijf van Nederland donderdag bekend.

Het is voor BAM nog te vroeg om een verwachting uit te spreken voor het hele jaar, maar het bedrijf zegt geen reden te hebben om aan te nemen dat 2013 significant zal verschillen van de operationele prestatie in 2012.

BAM haalde een omzet van 1,42 miljard euro, 4 procent minder dan in de eerste 3 maanden van vorig jaar. Het bedrijf schrijft de daling vooral toe aan de lange winterperiode die resulteerde in een lager aantal werkdagen. De winst voor belastingen steeg echter van 3,5 miljoen euro tot 5,2 miljoen euro. De omvang van het orderboek was aan het eind van het eerste kwartaal onveranderd ten opzichte van eind 2012 op 10,7 miljard euro.

Zwakste plek

Vastgoed was opnieuw de zwakste plek bij BAM. De omzet bij het onderdeel daalden met 60 procent tot 42 miljoen euro. ,,Dit kwam vooral door de verwachte verdere afname van het aantal verkochte woningen in Nederland tot 265.''

Bij het onderdeel Bouw en Techniek was sprake van een aanhoudende verslechtering van de Nederlandse markt. Dat was de belangrijkste oorzaak van de omzetdaling van 4 procent tot 655 miljoen euro. De daling werd nog deels gecompenseerd met de activiteiten in België en het Verenigd Koninkrijk. ,,Omstandigheden in de Nederlandse bouwmarkt blijven zeer moeilijk zonder enige tekenen van herstel, in het bijzonder voor de woningbouw.'' BAM zette de bouwactiviteiten in Engeland jaren geleden al op een laag pitje en zei daar nu de eerste voordelen van te zien.

Winterse omstandigheden

Ook bij Infra was de Nederlandse markt, waar de omzet daalde, het zwakst. In Duitsland, Ierland en bij BAM International (buiten Europa) steeg de omzet juist. De omzetstijging werd wel beknot door moeilijke winterse omstandigheden.

Publiekprivate samenwerking blijft een goede markt voor BAM. Het bedrijf droeg 2 projecten over aan het samenwerkingsverband met pensioenuitvoerder PGGM en realiseerde daarop een boekwinst. Mede daardoor steeg de winst voor belasting van 1,8 miljoen euro naar 8,6 miljoen euro. Volgens BAM blijft het aanbod van nieuwe projecten onverminderd goed.