Financieel/Geld

Retourpinnen rukt op

Door Redactie DFT

ANP

Nederlanders kunnen in steeds meer winkels een aankoop terugbrengen en vervolgens het geld met hun pinpas retour ontvangen op hun bankrekening.

ANP

Vorig jaar was retourpinnen mogelijk bij 12% van de winkels, nu bij 22%, blijkt uit onderzoek van Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Ongeveer een vijfde van de consumenten heeft hier al gebruik van gemaakt. Bij 60% is retourpinnen inmiddels een bekende optie. Het totale aantal retourpintransacties bedroeg in september 250.039.

De meeste winkels die retourpinnen bieden, zijn non-food-winkels. Lidl was in september de eerste supermarkt die retourpinnen in al haar winkels mogelijk maakte.Waar retourpinnen niet mogelijk is, krijgen consumenten vaak contant geld terug.

Met retourpinnen krijgen klanten het geld rechtstreeks teruggestort op de betaalrekening, het bedrag is de volgende werkdag bijgeschreven op de rekening. Een retourpinbon met handtekening van de winkelier geeft de garantie dat het geld onderweg is.

Retourpinnen is ook mogelijk wanneer de aankoop met een creditcard gedaan is, met de betaalpas van iemand anders of een pas van een andere bank.

Lees meer over