Nieuws/Financieel
1109618
Financieel

Belastinginkomsten VS lopen op

De Amerikaanse overheid heeft vorige maand haar grootste overschot over de maand april sinds 2008 geboekt. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag bekend.

De inkomsten van de overheid overtroffen de uitgaven met 112,9 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg het verschil in april 59,1 miljard dollar. In april boekt de Amerikaanse overheid traditioneel een overschot omdat in die maand veel belastingen worden betaald.

De inkomsten van de overheid liepen vorige maand met 28 procent op naar 406,7 miljard dollar. De Staat gaf met 293,8 miljard dollar 13 procent meer uit dan in april 2012.

Inkomstenbelasting

Begin dit jaar werd onder meer de inkomstenbelasting voor rijkere Amerikanen verhoogd. Daarnaast traden automatische bezuinigingen in werking omdat de Democraten en Republikeinen geen akkoord wisten te bereiken over de manier waarop de Amerikaanse staatsschuld de komende jaren moet worden teruggebracht.

De afgelopen 4 jaar noteerden de Verenigde Staten jaarlijks uiteindelijk een overheidstekort van ruim 1000 miljard dollar. In de eerste 7 maanden van dit lopende begrotingsjaar kwam het tekort uit op 488 miljard dollar, tegen 720 miljard dollar een jaar eerder.