Nieuws/Financieel
1109651
Financieel

AND vindt nieuwe klant

AND International Publishers heeft een overeenkomst gesloten met een navigatiebedrjf voor het wereldwijde gebruik van zijn digitale kaarten. Dat maakte het bedrijf vrijdag nabeurs bekend, zonder de naam van de nieuwe partner en financiële details te melden.

Volgens AND levert de nieuwe overeenkomst een ,,substantiële'' bijdrage aan de omzet in 2013. Die komt daardoor uit op minimaal 4 miljoen euro, voorspelde de kaartenmaker. In 2012 werd een omzet van 4,5 miljoen euro behaald. AND herhaalde de verwachting dat er in 2013 winst zal worden gemaakt. Vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 1,8 miljoen euro, nadat een jaar eerder een verlies van bijna 14 miljoen euro werd geleden.

AND maakte verder bekend dat de omzet in de eerste 4 maanden van 2013 lager was dan een jaar eerder. Dit kwam vooral doordat het contract met Navitel in april 2012 een grote invloed had op de omzet. Gecorrigeerd voor dat effect viel de omzet in de eerste maanden van 2013 hoger uit dan vorig jaar. AND boekte in de periode van januari tot en met april naar eigen zeggen winst. Hoe groot de omzet en winst waren, maakte het bedrijf niet bekend.

Onzekerheid

De economische omstandigheden en de ontwikkelingen op de markt voor digitale kaarten zorgen nog altijd voor veel onzekerheid bij kaartenmakers, waarschuwde AND. Het bedrijf wees er verder op dat de nieuwe strategie zich dit jaar nog moet bewijzen. Het uiteindelijke resultaat in 2013 zal afhangen van het herstel van de economie, de ontwikkelingen in de navigatiemarkt en het succes van de nieuwe richting die het bedrijf is ingeslagen.

Bestuursvoorzitter Hugo van der Linde gaf in een toelichting aan dat de naam van de nieuwe klant binnenkort bekend wordt gemaakt. De substantiële toevoeging die het contract dit jaar levert aan de omzet wilde hij desgevraagd niet concretiseren.

Positief

Van der Linde gaf verder aan dat hij de markt voor digitale kaarten vooralsnog ,,duidelijk niet'' ziet aantrekken. ,,De situatie blijft heel onzeker, daarom is deze overeenkomst heel positief'', stelde hij. De voorspelling dat AND dit jaar in ieder geval een omzet van 4 miljoen euro haalt bestempelde hij als voorzichtig. ,,Dit is wat we minimaal verwachten. Het is op dit moment lastig te zeggen of we daar een beetje bovenuit kunnen komen of wat meer.''

De gesprekken met een derde partij over samenwerking, die AND in augustus vorig jaar meldde, zijn nog steeds tot nader order opgeschort als gevolg van personele wisselingen bij de andere partij, aldus Van der Linde. ,,We hebben die gesprekken zelf ook nooit opgezocht. We wachten af wat daar verder mee gebeurt.''