Nieuws/Financieel
1109665
Financieel

Opnieuw record voor AEX

De AEX sloot voor de tweede dag op rij op de hoogste stand van het jaar tot nu toe. Hoewel richtinggevend nieuws dungezaaid was, waren beleggers optimistisch. Vooral Arcelor Mittal zat in de lift, de kwartaalcijfers van het staalbedrijf stemden beleggers tevreden.  

De AEX sloot 0,6% hoger op 361,2 punten. Aan het begin van de middag werd de hoogste stand van de dag van 362,4 punten aangetikt, daarna liep de winst wat terug. De Midkap-index sloot 0,2% hoger op 543,5 punten.

De grote beurzen elders in Europa sloten eveneens hoger. Londen won 0,5%, Parijs 0,6%. De beurs van Frankfurt kreeg er 0,2% bij.

Op het moment dat hier de slotbel klonk, stond Wall Street enigzins verdeeld. De Dow Jones-index en de S&P500 zakten 0,2%, technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,3% bij.

Nikkei hervat opmars

De Japanse beurs zat in de lift en sloot vanochtend bijna 3% hoger. Dat was te danken aan de verdere verzwakking van de yen, waardoor de exportpositie verbetert.

Richtinggevend nieuws was deze handelsdag dungezaaid, er waren weinig macrocijfers van belang. Wel steeg de import en export van Duitsland in maart met 0,8 respectievelijk 0,5%. Dat versterkte het vertrouwen in een verder herstel van de Duitse economie na de dip aan het einde van het jaar. Ook plaatste Italië €10 miljard aan kortlopende staatsobligaties tegen de laagste rente ooit.

Volgens beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger) zijn de winsten op de aandelenmarkt mede te danken aan de lage rentestanden. "Beleggers zien dat er voorlopig ergens anders weinig rendement valt te halen. In de VS is de winstgroei van bedrijven niet om over naar huis te schrijven. In Europa doen bedrijven prijsconcessies om hun marktaandeel te handhaven. En in Japan profiteren bedrijven van een betere exportpositie omdat de yen daar hard is gedaald."

Zwanenburg verwacht dat de beurs aankomende week goed blijft liggen op het huidige niveau, hoewel er steeds minder bedrijfscijfers worden gepubliceerd. ”De sentimentsindicatoren staan er rustig bij. Er heerst een positieve stemming en de beweeglijkheid neemt af." Qua macrocijfers kunnen beleggers zich op maandag richten op de Amerikaanse detailhandelsverkopen, later die week volgen cijfers over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen in de VS.

Cijfers ArcelorMittal beloond

In de grotendeels groengekleurde AEX kwam staalconcern ArcelorMittal voorbeurs met de resultaten die beleggers met enthousiasme ontvingen. Het aandeel sloot met een koerswinst van 5,6% op €10,10. Het bedrijf wist het verlies in de eerste drie maanden van 2013 fors terug te dringen in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf verwacht in het tweede kwartaal een verbetering van het bedrijfsresultaat.  Branchegenoot Aperam ging in de slipstream van Arcelor 2,9% omhoog op €10,04.

Philips lag ook aardig in de markt en werd 3,8% meer waard op €21,59. Air France KLM steeg 2,2% op €7,60, Reed Elsevier 1,9% op €12,90.

KPN boekte een winst van 0,5% op €1,65 gesteund door de beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Britse telecombedrijf BT Group.

Grootste daler was Aegon, dat 1,1% inleverde op €4,94. ING sloot 1% lager op €6,79, hoewel het aandeel een groot deel van de dag nog op winst stond. Eerder deze week liep de koers van de bankverzekeraar flink op na de kwartaalcijfers en cijfers van buitenlandse branchegenoten.

De vastgoedfondsen uit de hoofdindex sloten met bescheiden verliezen. Unibail Rodamco verloor 0,3% op €193,80, Corio sloot 0,1% lager op €35,57. HSBC wijzigde de beleggingsadviezen van een aantal Nederlandse vastgoedondernemingen. Corio ging van 'overwegen' naar 'neutraal'.

Bij de middelgrote fondsen voerde Heijmans de lijst met winnaars aan, het bouwbedrijf won 3% op €7,67. Arcadis kreeg er 2,1% bij op €21,40, USG People (€6) en Pharming (€0,10) werden 2% meer waard.

Wereldhave kreeg een adviesverhoging van 'onderwegen' naar 'neutraal' van HSBC. Het aandeel won hierna 0,4% op €57,54. Vastned Retail noteerde 0,6% hoger op €34,90 na de adviesverhoging naar 'overwegen'. Eurocommercial Properties sloot onveranderd op €31,49 na de publicatie van de resultaten.

Technisch dienstverlener Aalberts noteerde 1,2% lager op €18,17 na een adviesverlaging van KBC van 'kopen' naar 'bijkopen'. Ook TKH leverde 1,2% in op €20,73. Wessanen ging 1% onderuit op €2,82.

AScX-fonds Cryosave sprong maar liefst 34,8% op op €2,15. Het in Luxemburg gevestigde Salveo Holding heeft een groot belang genomen in Cryo-Save, volgens topman Arnoud van Tulder van Cryo-Save heeft het belang een omvang van 25%.

Lokaal fonds TMG sloot 4,2% hoger op €9,85. Het mediaconcern heeft dankzij kostenbesparingen in het eerste kwartaal van 2013 een hoger bedrijfsresultaat behaald. De omzet viel licht terug.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws !