Nieuws/Financieel
1109677
Financieel

Salveo nog niet klaar met Cryo-Save

Het in Luxemburg gevestigde Salveo Holding heeft een groot belang genomen in Cryo-Save. Dat meldde de onderneming vrijdag. Volgens topman Arnoud van Tulder van Cryo-Save heeft het belang een omvang van 25 procent. Salveo lijkt nog niet klaar te zijn met de Nederlandse stamcelbank.

Johan Goossens, niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur en mede-oprichter van het bedrijf, verkocht op 7 mei 900.000 aandelen Cryo-Save aan Salveo. Op diezelfde dag deed voormalige bestuurslid en mede-oprichter Marc Waeterschoot 1,46 miljoen stukken van de hand. Salveo, die de stukken kocht voor 1,70 euro per stuk, werd daardoor direct de grootste aandeelhouder.

Bestuurder Frederic Amar van Salveo zei vrijdagmiddag tegen AFN dat het bedrijf wellicht op korte termijn meer aandelen Cryo-Save zal kopen. Hij wilde niet zeggen of er een bod op heel Cryo-Save wordt overwogen. ,,Het is nu te vroeg om daar op te antwoorden of over te speculeren. Maar dit is pas het begin van het verhaal.''

Intenties

Volgens Cryo-Save heeft Salveo geen contact opgenomen met het bedrijf over zijn intenties als een belangrijke aandeelhouder. ,,Ik denk dat dit de komende dagen wel zal gebeuren'', zei Van Tulder tegen AFN. Hij gaf aan dat een deelneming van de holding ook actief is in het opslaan van stamcellen. Daarbij gaat het om het in Zwitserland gevestigde Salveo Biotechnology. Van Tulder stelde verder weinig van de onderneming te weten. ,,Het is maar een kleine speler in Europa.''

Amar gaf aan dat het wellicht mogelijk is om in de toekomst synergiën te halen met behulp van Cryo-Save. ,,We zijn in dezelfde markt actief. Daar kunnen we als aandeelhouder in ieder geval over spreken''. Salveo heeft nog geen contact gehad met het bestuur van Cryo-Save. ,,We hebben nog niet de kans gehad om elkaar formeel te ontmoeten'', zo bevestigde hij. ,,Maar daar zal snel verandering in komen'', voegde hij toe.

Overnamebod

Van Tulder denkt dat het begin volgende week wel tot een ontmoeting zal komen. ,,Woensdag is onze aandeelhoudersvergadering. Ik denk dat we ze daarvoor wel spreken.'' Hij gaf aan dat Cryo-Save zich op dit moment op allerlei vragen en zaken aan het voorbereiden is, ook op een mogelijk overnamebod. ,,We hebben nog geen enkele informatie, weten niet wat de intenties van Salveo zijn, maar bereiden ons wel voor'', zo zei hij.

De bestuurder liet weten ,,altijd open te staan'' om met partijen te praten. ,,Maar dan moeten we de intenties van een potentiële koper wel weten. En dat weten we nu niet.'' Cryo-Save beschikt overigens niet over een beschermingsconstructie tegen pogingen om een bedrijf over te nemen. Van Tulder kon niet aangeven waarom Goossens en Waeterschoot stukken hadden verkocht. ,,Het is een transactie tussen aandeelhouders, daar is het bedrijf niet bij betrokken.'' Hij wees er daarbij op dat Waeterschoot het bedrijf vorig jaar verliet. ,,Toen nam hij afstand, dan is dit voor mij een niet onlogisch gevolg''.

Amar van Salveo benadrukte dat het vrijdag geen extra aandelen Cryo-Save op de beurs heeft gekocht. ,,We zullen de markt de komende tijd informeren over onze intenties''. Het aandeel Cryo-Save noteerde vrijdag omstreeks 16.10 uur 29,2 procent hoger op 2,06 euro.