Nieuws/Financieel
1109678
Financieel

Opletten, scherp blijven

De afgelopen dagen valt mij op dat in navolging van de Dow Jones- en de S&P-koersen die nieuwe hoogtepunten bereiken en all time highs realiseren de commentaren in de media ook weer hoogtij vieren.

Op CNBC hoor ik donderdagavond gejubel en als je naar de koersen kijkt terecht ook, maar in Nederland, wat valt er daar te juichen? Op onze RTL-Z werd donderdag breed uitgemeten dat de AEX de hoogste koers sinds mei 2011 had bereikt. Veel te breed natuurlijk want het is gewoon de hoogste koers van de afgelopen 3 maanden. Als je op uitzending gemist kijkt vind je denk ik nog een special over de verloren generatie of zo. Is het dan nu allemaal deze week opgelost?  Armoede troef vond ik het want los van het feit dat non-nieuws als groot nieuws werd gebracht. Er valt helemaal niets te vieren en te bieren. We zijn wel lekker bezig maar om goed beslagen ten ijs te komen en effectief te werk te kunnen gaan moeten we wel een redelijk normale mate van realiteitszin hebben. Het napraten van de Amerikanen en daardoor euforisch worden is hartstikke leuk maar is ook de grootste valkuil die bestaat. Blij zijn om de ander en zelf niet meer opletten als het ware.

Het zit in werkelijkheid zo.  De indices in de USA staan op all time highs, en de USD staat in vergelijkingsmaatstaven van de USDindex zeker geen all time low, waardoor het geen boekhoudkundige fata morgana zou kunnen zijn. Nee, de USD Index staat ongeveer op dezelfde koers als een decennium geleden. Redelijk stabiel dus. Dat is dus pure winst, geen speld tussen te krijgen.

Dan de AEX. We zijn aan het worstelen met de 360 puntengrens, op zich prima maar dat is natuurlijk nog lang geen all time high, sterker verre van dat. In 2000 hebben we namelijk 700+ gezien, dit voor de jongere beleggers onder ons. Ik noem het even om te relativeren. Zelfs het uitkeren van dividend wat bij de AEX het geval is kan dit gat niet dichten. De EUR/USD? Die stond op dat moment op z’n laagste punt, sub pariteit dus.  Hmm, interessant.

Nog een feitje. De Griekse index worstelt ook met de 360 punten grens na zelfs lager te zijn geweest dan de AEX dit jaar.

De hogere bodems en toppen hebben de lagere toppen en bodems vervangen. De trend is dus om en we zijn noordwaarts gedraaid. De beweging is nog maar net begonnen kan ik u zeggen waarmee ik bevestig dat optimisme echt wel gerechtvaardigd is. Verschillende analyses zeggen ons dat de overtuiging er echt wel is. Grote bewegingen gaan in golfbewegingen de globale financiële markten langs, de een start de ander volgt de volgende keer vice versa. Echter, wij hebben in Europa nog niet de hoofdprijs mogen ontvangen. Dat zit er wel aan te komen en dat mogen we dus niet laten passeren door op andere feiten te letten dan die bij ons belangrijk zijn. Ik noem de Griekse markt omdat het natuurlijk het slechtste van het slechtste in Europa is. Als het daarmee goed komt dan…

Wat ook belangrijk is dit weekend is dat de fin mins gaat vergaderen, waarbij de verzwakking van de JPY om de export te bevorderen ter sprake zal komen. ……….Oei, doe dat nou niet denk ik dan. Dat is het geld wat de markten opkoopt nu. Vluchten uit de Yen en rennen naar Eurobonds dat weer de aandelen aanzwengelt. RTL-Z meldt net dat de JPY verzwakt, vers van de pers.

 

 

Als ik dit allemaal op een rijtje zet komt het erop neer dat wanneer we naar de all time highs in de AEX reiken zonder dat daarbij de EURO onder pariteit komt dat we het dan pas echt goed hebben gedaan.

Tot slot, als u overal hoort dat het wel goed gaat met de markt pas dan even op. Niet  per se omdat het een langere termijn effect heeft wat er nou gezegd wordt maar op de kortere termijn is het een teken dat emotie de boventoon voert.  Een all time high is maar een cijfer, elke dag wordt er gehandeld, en de markt dient met bepaalde frequentie opnieuw geanalyseerd worden. Niet per se om dat er iets al dan niet nieuws is. Voor nu prettig weekend.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar [email protected]