Nieuws/Financieel
1109681
Financieel

ArcelorMittal dringt verlies sterk terug

Staalconcern ArcelorMittal heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een fors kleiner nettoverlies geleden dan in het vierde kwartaal van 2012, toen het bedrijf te kampen had met zware afschrijvingen op de Europese activiteiten. Dat maakte 's werelds grootste staalproducent vrijdag bekend.

Het nettoverlies bedroeg 345 miljoen dollar (264 miljoen euro), tegen een verlies van 3,8 miljard dollar in het voorgaande kwartaal. In het vierde kwartaal van 2012 moest ArcelorMittal in totaal 4,8 miljard dollar aan afschrijvingen in de boeken zetten, waarvan 4,3 miljard dollar in Europa door de moeilijke omstandigheden op de Europese staalmarkt.

De totale omzet van ArcelorMittal ging op kwartaalbasis met 2,3 procent omhoog tot 19,8 miljard dollar, geholpen door de gestegen verschepingen van staal. Die namen met 4,7 procent toe tot 20,9 miljoen ton.

Uitdagend

,,De economische omstandigheden blijven uitdagend maar onze prestatie in het afgelopen kwartaal weerspiegelt de actie die het management heeft ondernomen om de effecten van de financiële crisis het hoofd te bieden'', aldus topman Lakshmi Mittal in een toelichting.

Mittal liet eerder deze week weten dat de Europese staalvraag dit jaar met 1,5 procent zou kunnen afnemen, na een krimp van 9 procent in 2012. In de tweede helft van dit jaar kunnen echter tekenen van herstel zichtbaar worden in Europa. De wereldwijde staalvraag groeit dit jaar naar verwachting van ArcelorMittal met 3 procent.

Investeringen

Het bedrijfsresultaat van het concern kwam in het eerste kwartaal uit op 1,6 miljard dollar, wat meer is dan analisten in doorsnee hadden verwacht. ArcelorMittal voorspelt dat het resultaat in het tweede kwartaal hoger zal uitkomen. De prognose voor een bedrijfsresultaat over heel 2013 van meer dan 7,1 miljard dollar werd opnieuw bevestigd.

De grootste staalfabrikant ter wereld verwacht dit jaar circa 3,5 miljard dollar uit te trekken voor investeringen.

Topman Mittal zei in een toelichting dat de huidige schuld van ArcelorMittal, van 15 miljard dollar, houdbaar is onder alle voorzienbare economische omstandigheden. Hij gaf verder aan dat de lage prijs van ijzererts momenteel drukt zet op de staalprijs en dat hij niet verwacht dat bedrijven hun staalvoorraden in de tweede helft van het jaar zullen afbouwen. Het staalconcern heeft last van de economische sancties tegen Iran, die zorgen voor een afname van de vraag bij de fabrieken in Kazachstan. ArcelorMittal houdt zich naar eigen zeggen volledig aan de sancties.