Nieuws/Financieel
1109715
Financieel

Verlies voor veilinghuis Sotheby's

Veilinghuis Sotheby's heeft een slecht eerste kwartaal achter de rug. Over de eerste drie maanden boekte het veilinghuis een verlies van 22,3 miljoen dollar (17,1 miljoen euro), vergeleken met een min van 10,7 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Sotheby's wijt het verlies aan gedaalde marges op de geveilde kunstwerken en hogere kosten in verband met uitbreiding van de activiteiten in de opkomende economieën. Vooral vanuit Azië en Zuid-Amerika ziet het veilinghuis steeds meer kopers.

De omzet van het veilinghuis met vestigingen in New York, Parijs, Hongkong en Londen kwam uit op 101,7 miljoen dollar, een daling van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Margedruk

Het aantal geveilde werken steeg wel met 23 procent in het eerste kwartaal, vooral door de vraag naar impressionistische, moderne en hedendaagse kunst. Ook was er een stijging van 35 procent van de totale verkoopprijs van kavels boven de 1 miljoen dollar. Maar juist in deze categorie is de margedruk het hoogst.

,,Het eerste kwartaal liet een stevige stijging van de veilingverkopen zien in vergelijking met het voorgaande jaar, maar de resultaten illustreren hoe concurrerend de markt is voor de duurste inzendingen. Een hoger opgeld zal helpen bij het verbeteren van de inkomsten in de loop van het jaar'', zei topman Bill Ruprecht.