Nieuws/Financieel
1109776
Financieel

Kleine winst op Damrak

De Amsterdamse beurs eindigde woensdag in de plus. Bedrijfscijfers uit Europa en een positief macrocijfer uit China bepaalden de richting op het Damrak. In de Midkap was BinckBank de grote uitschieter na overnamegeruchten.

De AEX sloot 0,4% hoger op 357,9 punten. De Midkap-index noteerde een plus van 0,3% op 539,9 punten.

Elders in Europa gingen de beurzen ook omhoog. Frankfurt won 0,8%. Parijs steeg 0,9%.

Beleggers kregen eerst te maken met een positief macrocijfer uit China. De import en export van het Aziatische land is in april gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. ,,Vooral het importcijfer viel mee. Dat betekent dat het nog niet zo slecht gesteld is met de binnenlandse consumptie'', zei Simon Wiersma van het ING Investment Office.

Het sentiment werd verder gesteund door het record op de effectenbeurzen in New York waar de Dow Jones dinsdagavond voor het eerst boven de 15000 punten sloot.

Juichstemming

,,Dat is geen verrassing'', zei handelaar Laurens Maartens van Saxo Bank. Hij maakt zich grote zorgen over het gat tussen de reële en financiële economie. ,,We zien records op Wall Street en de Dax, beleggers juichen, maar de gewone man op straat merkt er weinig van. Hoe krijgen we de economische groei van de grond, daar moeten we over nadenken.''

Beleggers waren vooral in de ban van de vele bedrijfscijfers uit Europa. Vanmorgen kwamen onder meer ING en Aegon. Volgens Wiersma waren deze cijfers bepalend voor de sfeer op de aandelenmarkten.

De beleggingsstrateeg is ook niet verbaasd over de juichstemming op de beurzen wereldwijd. ,,De ontwikkelingen op de financiële markten zijn het gevolg van het beleid van de centrale banken die de geldkraan open hebben gezet. Daardoor dalen de rentes op staatsobligaties. Beleggers nemen vervolgens een vlucht naar aandelen in de hoop op meer rendement.''

Aperam grote winnaar

In de AEX was roestvrijstaalbedrijf Aperam de grote winnaar met een plus van 4,1% op €9,83. Het dinsdag nabeurs bekend gemaakte bedrijfsresultaat van $65 miljoen was voor ING geen verrassing. Volgens ING zal het als een opluchting worden gezien dat het resultaat in lijn is met de prognoses.

Bankverzekeraar ING boekte een winst van 3,1% op €6,79. Geholpen door boekwinsten op de verkoop van onder andere Aziatische onderdelen steeg de nettowinst in het eerste kwartaal op jaarbasis flink. Na de koersstijging van gisteren, toen geholpen door meevallende resultaten uit de branche, sloegen beleggers vandaag opnieuw gretig aandelen ING in.

Postbesteller PostNL zag het aandeel 2,5% meer waard worden op €1,75, geholpen door een rapport van ING, die het koopadvies voor het aandeel handhaafde. Heineken ging 2,1% omhoog tot €54,93.

Aegon onderuit

Aan de andere kant werd verzekeraar Aegon afgestraft. Het aandeel zakte 3,9% naar €4,99. De nettowinst over het eerste kwartaal daalde keihard. Aegon had last van stijgende koersen op de aandelenmarkt, waardoor beschermingsconstructies minder waard werden. De derivaten die de winst van Aegon vorig kwartaal hebben gedrukt zijn een onzekere factor, zei analist Lemer Salah van SNS Securities.

ArcelorMittal zakte 1,4% tot €9,55. Het staalconcern publiceert vrijdag kwartaalcijfers.

Wolters Kluwer zag het aandeel 1% minder waard worden op €16,66. De uitgever zag de omzet vorig kwartaal met 1% dalen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2012.

Bodemonderzoeker Fugro daalde 0,9% tot €44,08. Het bedrijf verwacht dat de omzet in de eerste helft van dit jaar zal uitkomen op ongeveer €1,2 miljard, onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en sterke wisselkoersbewegingen.

BinckBank in trek

In de Midkap-index ging onlinebroker BinckBank liefst 8,2% vooruit tot €6,88, op basis van overnamegeruchten. HSBC wordt in de markt genoemd als een mogelijke koper voor BinckBank. De Britse bank zou daarbij meer dan €9 per aandeel over hebben voor de Nederlandse internetbroker.

Bouwer BAM won 3,1% op €3,64. Heijmans steeg 1,1% tot €7,25 in een reactie op de update over het eerste kwartaal, waarin het te maken had met moeilijke marktomstandigheden. Deze omstandigheden waren voor SNS Securities niet verrassend.

Boskalis ging 0,1% omhoog tot €32,41. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet gerealiseerd dan in dezelfde periode in 2012.

Aan de andere kant verloor producent van specialistische metalen AMG 2,5% op €6,75.

Ziggo ging 0,9% omlaag tot €27,30. Aandeelhouder Liberty Global maakte bekend geen bod te overwegen op de kabelaar. Onlangs breidde Liberty Global het belang in Ziggo uit naar 15%, waardoor de speculatie op een mogelijke overname van de kabelmaatschappij toenam.

AScX-fonds Beter Bed sloot 0,1% in de min op €13,98. De slaapkamerspecialist heeft in het eerste kwartaal zowel de winst als de omzet flink zien dalen. In Nederland had het bedrijf vooral last van het lage consumentenvertrouwen, terwijl het in Duitsland last had van het langdurige winterweer.

Lees hier de nieuwste beursanalyses van de goeroes van DFT

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone ? Klik dan hier !

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox ? Meldt u dan hier aan.