Nieuws/Financieel
1109797
Financieel

Vertrouwen in Post.NL

Tijdens mijn laatste verblijf aan de Costa, kortgeleden, ging ik even een biertje pakken in de Sinatra Bar op de hoek van de haven in Puerto Banus. Een geliefde pleisterplaats voor groepjes Nederlanders die een paar dagen komen golfen aan de Costa del Golf en voor de NederSpanjaarden uit de omgeving.

Altijd gezellig tot in de kleine uurtjes en een toog buiten waar het in de zomer geen doorkomen aan is.

Ik werd aangesproken door iemand die ik ken en waarvan ik weet dat hij zijn dikke knip in goud heeft gestoken.

Toen het gele metaal piekte, moest iedereen het horen en vroeg hij voor de vorm aan mij wat ik ervan dacht.

In de tachtiger jaren was ik market maker in goudopties en ik heb in die periode geen moment het idee gehad dat ik de koersbewegingen echt snapte.

Angst en hebzucht regeren.

Dat  zei ik ook tegen hem en waarschuwde voor de vaak zeer onverwachte dalingen.

Zo moest ik ooit, rond een niveau van 600, een down tic van 100 dollar op 1 dag overleven.

"Van winstnemen, wordt je niet armer", luidde mijn advies.

Goud blinkt even niet meer en kwam in een vrije val door een herstellend vertrouwen in de economie EN door de gedaalde prijs van een vat olie, want Arabieren vertalen hun olie-inkomsten naar goud en die inkomsten staan onder druk door de enorme productie in vooral de VS.

Toen hij mij, en deze keer niet voor de vorm, vroeg wat ik nu dacht, antwoordde ik met: "Alleen een calamiteit kan de piek terugbrengen en daar hoop ik niet op."

 

"Mokum drietweeënzestig!", roept de dealingroom.

We glunderen, want we acteren op het hoogste punt van het jaar, twintig punten boven de ultimo.

De inhaalslag lijkt begonnen.

"Arcelors tiendertig!", roept de dealingroom.

Met de terugkomst boven de 10 ex dividend zijn we echt blij.

Op 18 april moesten we bangen op 8,51, maar roerganger Mittal verwacht een herstel in hj2 en een Ebitda boven de $7,1mrd in 2013.

De staalverschepingen stegen 4,7% op maandbasis tot 20,9mln ton en de productie van ijzererts kwam uit op 13,1mln ton.

"Post eenzesenzeventig!", roept de dealingroom.

In deze 'beurswinkeldochter' met een negatieve 12-maands performance van 39% willen we gestaffeld een belang opbouwen, want we hebben vertrouwen in de roergangster Herna Verhagen.

Een jaar geleden werd ze de baas van ons geplaagde post- en pakketjesbedrijf, maar de rust lijkt terug bij het bedrijf dat met 66.000 medewerkers nog steeds 's lands grootste private werkgever is.

Verhagen werkt vaak 7 dagen in de week en dat kan ze zich permitteren, omdat ze getrouwd is met een ondernemer die het zelf druk heeft en ze geen kinderen hebben.

PostNL is haar kind en in februari presenteerde ze een nieuwe strategie.

Om de achteruitgang op de Nederlandse postmarkt (jaarlijks dalen de postvolumes met 8 tot 10 procent) op te vangen, wil het bedrijf groeien met de buitenlandse postactiviteiten (in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië), maar vooral met pakketjes.

Die divisie zette vorig jaar 730mln om en groeide in Q1 met 6,2%.

PostNL wil daartoe ook kleine overnames doen.

Tegelijkertijd gaat het reorganiseren door.

De komende jaren zullen in totaal circa 3.000 banen verdwijnen, grotendeels staf- en managementfuncties.

Dat moet een besparing van 290mln per jaar opleveren.

Webhandel is het lonkende perspectief.

Al die bestellingen moeten immers worden opgehaald en afgeleverd.

"Mensen kopen steeds meer en ook steeds andere producten via internet: koelkasten, televisies, vaatwassers. Die kun je niet met één persoon brengen. We hebben een nieuw netwerk opgezet en kunnen die zware spullen in je huis zetten en aansluiten. Recent hebben we een bedrijf overgenomen dat zich richt op de distributie van medicijnen en speciale medische spullen tussen patiënten, ziekenhuizen en apotheken. Beveiligd vervoer is ook een voorbeeld. We bedienen al 85% van de juwelenbranche in Nederland. Er zijn heel veel kansen en er gaan er nog een heleboel komen", zei ze in een interview met Elsevier.

In plaats van dividendloze aandelen zijn de calls een interessante alternatief:

Prijzen voor afloopdatum maart 2014:

- uitoefenprijs 1,00 kost 0,82

- uitoefenprijs 1,50 doet 0,45

- uitoefenprijs 2,00 koop je voor 0,21.

Herna Verhagen gaat minder verdienen.

De commissarissen besloten haar variabele beloning te verlagen.

Die was maximaal 100% van haar vaste jaarsalaris van 625.000 en wordt 75%.

Als de koers terug is op pakweg 2,55 (gemiddelde 12-maands hoog/laag), en dat moet toch kunnen (verkoop met 440mln afgewaardeerde 30% belang in TNT Express), mag ze wat ons betreft weer terug naar 100%.

Semjr is met een klant aan de lijn en we horen hem uitleg geven over de UncleSEM Rendement Certificaten. Hij neemt Hewlett Packard als voorbeeld. Bandbreedte dollar 14 - 24,80 brengt een rendement van 14,86% (afloopdatum 20 juni 2014) indien de koers NIET door de onderkant 14,00 zakt. Daarvoor zou de koers (slot $21,18) met 33,88% moeten dalen.

Bij een bakkie zegt Thomas: "Nog tien dagen." "Wat bedoel je?", vragen we. Lachend antwoord hij dat uit een CPB-overzicht van de belastingdruk in de diverse Europese landen blijkt dat de Nederlandse economie nog 10 dagen verwijderd is van het moment in 2013 dat de burger eindelijk vruchten oogst van het werk dat wordt verricht. Tot 20 mei werken we voor de schatkist.

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl (zie ook www.semsadvies.nl) en ambassadeur van Alex Vermogensbank.