Nieuws/Financieel
1109814
Financieel

PwC neemt topbankiers Rabo over

Met het aannemen van twee topbankiers van de Rabobank geeft accountant- en adviesbureau PwC aan serieus werk te willen maken van een rol als onafhankelijk adviseur op de fusie- en overnamemarkt.

Het vertrek van senior bankier Niels Claeren en hoofd M&A Istvan Csejtei wordt op het Rabo-hoofdkantoor in Utrecht als een gevoelig verlies ervaren.

PwC probeert al langer een deuntje mee te spelen op dit vlak. Wereldwijd werkten de afgelopen jaren tot 2000 fusie- en overnamespecialisten voor het kantoor. De accountant constateert dat er steeds meer behoefte in de financiële wereld is aan adviseurs, die niet aan de achterkant ook nog eens belangen hebben bij bedrijfskredieten of andere financiële producten. Zeker nu banken moeilijker doen over het verstrekken van kredieten, komt de functie van adviseur extra onder druk te staan.

Dit verklaard ook de opkomst van een bank als Leonardo & Co, of de goede zaken die Rothschild en Lazard doen. Het zijn immers banken zonder balans, feitelijk louter adviseurs.

PwC wil de hele adviesketen rond een transactie gaan aanbieden: boekenonderzoek (due diligence), fiscaal advies en dus ook het beklinken van overnamen zelf.

Claeren werkte tot 2006 voor ABN Amro in de Londense City en stapte later over naar Barclays. Daar drukte hij zijn stempel op de op de maakindustrie in Europa gerichte M&A-afdeling, alvorens hij overstapte naar Rabobank.

Csejtei startte tien jaar geleden op de M&A-afdeling van ING en bouwde vijf jaar geleden aan de Croeselaan in Utrecht aan een sterke M&A-afdeling voor de Rabobank.

Beide brengen een enorm netwerk mee naar PwC. Het is niet bekend of Rabobank per direct ook een aantal mandaten is verloren. Soms zit daar namelijk een clausule in, die de klant de vrijheid geeft te vertrekken, indien een voor een beoogde transactie als sleutelpersoon geziene bankier of jurist vertrekt.

De laatste deal die de twee voor Rabobank deden, was de verkoop van 30% van de aandelen in huizensite Funda aan makelaarsvereniging NVM.

Per abuis stond in de papieren krant dat één van beide heren de M&A afdeling van ING had gereorgainiseerd. Dat is echter niet zo.