Nieuws/Financieel
1109819
Financieel

Luister naar de dollar

De greenback maakte gisteren een duidelijk statement dat een signaal kan zijn voor verdere stijgingen, nadat de USD/JPY de 100-grens doorbrak. Nu is het aan de EUR/USD en het 1,3000 niveau om aan een langdurige opleving van de dollar te werken.

Ik denk dat de beweging van de dollar serieus genomen moet worden. Geruchten wilden dat Hilsenrath(vooraanstaand journalist bij de Wall Street Journal, red.) op het punt staat een bericht te publiceren dat de Federal Open Market Committee mogelijk de aankopen van staatspapier gaat verminderen en dat China overweegt de dollarreserves te vergroten. Ik ben geneigd de goeie oude fundamentals te geloven – in dit geval de erg sterke wekelijkse werkloosheidsaanvragen. Ik stelde eerder al dat de werkloosheidsaanvragen het werkloosheidspercentage leidt, dus dit onderbouwt de kans dat de FOMC zal moeten beginnen met het afbouwen van het opkoopprogramma.

De dollar wordt ook gesteund door de toelichting van Plosser van de Philadelphia FED, die stelde dat hij de mogelijkheid ziet dat de werkloosheid gaat dalen naar 7% en dat al voor het einde van dit jaar. Hij stelde verder er voor te zijn om de aankoop van staatsobligaties te verminderen. Zelfs Evans van de Chicago FED ziet de arbeidsmarkt verbeteren, maar hij is een van de laatsten die zal stemmen voor een vermindering.

YEN in beweging

Vannacht raakte de Japanse obligatiemarkt enigszins ontregeld en werd de handel onderbroken. De yields op Japanse obligaties zijn nog altijd absurd laag. 5-jaars papier rendeert 29 basispunten en staat nog 10 basispunten onder de top van 2012. Met zulke grote obligatie-aankopen van de Japanse centrale bank en diens mogelijkheid om de markt te manipuleren wordt de druk eerder gevoeld op de valutamarkt dan op de obligatiemarkt. Toch, de relatieve snelheid waarmee de obligatiemarkt beweegt is interessant. Het Japanse ministerie van Financiën publiceerde een rapport waarin te lezen staat dat Japanse beleggers buitenlandse obligaties en aandelen KOPEN. Dit is een van de sleutelindicatoren die de yen scherp omlaag kunnen drukken.

USD/JPY steeg in de vroege handel naar 101,20 nu de 100.00 grens een nieuwe steun is geworden na de doorbraak door de 100-grens.

Technisch plaatje

EUR/USD – Het draait er nu om of de 1,3000 wordt gebroken en we daar onder blijven. Het momentum was gisteren indrukwekkend, en dat is dus een argument ten faveure van een doorbraak en niet meer achteromkijken’’. Maar wat de vele weken achter ons hebben geleerd is dat ‘zien is geloven’’.

EUR/GBP

Interessant voor het pond is dat we geen beter verloop zien na de sterke Britse cijfers van donderdag. Laten we afwachten of het geen soort van ‘dambreuk’ effect wordt als de 1,3000 in de EUR/USD genomen wordt en het paar met een plotselinge beweging onder de 0,8400 wordt getrokken. Anderzijds, ik ben onzekerder dan ooit, geef ik er de voorkeur aan om de aandacht te richten op de GBP/USD voor het moment.

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is hoofd valuta bij Saxo Bank.