Nieuws/Financieel
1109826244
Financieel

Deliveroo overweegt vertrek uit Nederland

Rotterdam - Maaltijdbezorger Deliveroo overweegt te vertrekken uit Nederland. Het bedrijf, een concurrent van het Nederlandse Just Eat Takeaway/Thuisbezorgd, is daarover een consultatie gestart.

De Britse maaltijd- en boodschappenbezorger vindt zichzelf niet groot genoeg in ons land om voldoende winst te maken en is daarom een proces gestart om te vertrekken. Als het daadwerkelijk tot een exit komt, stopt het bedrijf in november van dit jaar.

Deliveroo zegt in elf markten wereldwijd actief te zijn en de meeste omzet te behalen op plekken waar het de nummer 1 of 2 in de markt is. Uit Nederland haalt de bezorger maar 1 procent van zijn omzet. „Het bedrijf heeft vastgesteld dat het bereiken en behouden van een top marktpositie in Nederland een onevenredige investering vereist met een onzeker rendement op lange termijn”, verklaart Deliveroo zijn keuze.

„Dit is geen beslissing die we lichtvaardig hebben genomen”, aldus operationeel directeur Eric French bij de bekendmaking. „We hebben met plezier gewerkt met duizenden restaurants in Nederland en willen consumenten bedanken die bij ons hebben besteld en hebben genoten van hun maaltijden. Tijdens het consultatieproces blijven we normaal opereren.”

’Vlucht’

FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen denkt dat het bedrijf wegvlucht omdat de Nederlandse markt niet meer aantrekkelijk is als het platform al zijn circa 4500 bezorgers hier in vaste dienst moet nemen. Hij wijst erop dat Deliveroo in Nederland al lang verwikkeld is in een juridische strijd over het in dienst moeten nemen van bezorgers. Het bedrijf wil dat zij worden gezien als zelfstandig ondernemers, maar verschillende rechtbanken bestempelden ze al als werknemers.

Later dit jaar staat er nog een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hierover op de agenda. Dijkhuizen sluit niet uit dat het bedrijf, als de hoogste rechter oordeelt zoals hij verwacht, nog met een flinke extra kostenpost te maken kan krijgen. Dat Deliveroo nu weggaat doet daar niets aan af, want in dat geval zou de beloning zoals die afgelopen jaren is gegaan opnieuw geregeld moeten worden.

Dijkhuizen maakt zich niet zo’n zorgen over het feit dat de bezorgers van Deliveroo straks geen werk meer hebben. Door de grote personeelstekorten die overal spelen moet het volgens hem niet moeilijk zijn om elders aan de slag te gaan.