Nieuws/Financieel
1109908
Financieel

Huawei: beschuldigingen VS onzin

Het Chinese technologieconcern Huawei neemt afstand van verschillende beschuldigingen die zijn geuit tegen het bedrijf in de Verenigde Staten. Zo zou het concern op de achtergrond geleid worden door het Chinese leger, aldus een Amerikaanse Senaatscommissie. Huawei zou samenwerken met de Chinese overheid bij cyberaanvallen. ,,Deze beschuldigingen zijn onzin'', zegt Justin Feng, directeur technical solutions van Huawei in een gesprek met deze krant.

„Laat de feiten maar voor zich spreken. Er is nog nooit enig bewijs gevonden. We zijn ook een op en top privaat bedrijf, met 150.000 werknemers waarvan 70.000 aandeelhouder zijn. We leveren nu aan 140 landen, een derde van de wereldbevolking communiceert via onze netwerken. Van de top 50 telecomoperators, gaan er 45 via ons netwerk. De vijf overige”, typeert Feng, „zijn Amerikaans.”

De Huawei-leiding verweert zich fel tegen de beschuldigingen. Topman en oprichter Ren Zhengfei sprak gisteren voor het eerst in het 26-jarig bestaan van de onderneming met de pers en nam afstand van de beschuldigingen. ,,Huawei heeft geen enkele connectie tot de cyberaanvallen in de VS. Niet in het verleden, niet nu en ook niet in de toekomst.''

Amerikaanse markt

Buitenlandse media meldden dat Huawei zich deze maand uit de Amerikaanse markt had teruggetrokken. Het concern ontkent dat. ,,De VS is een heel moeilijke markt voor onze netwerktak. De VS zal de komende jaren dan ook zeker geen voorname inkomstenbron of groeimarkt worden. We zullen onze bestaande klanten wel blijven voorzien van onze producten en diensten en zullen de markt blijven bedienen.''

Huawei is sinds 2005 ook actief in ons land en maakte sindsdien een forse groei door. In Europa heeft alleen Ierland nog geen Huawei-netwerk. Het Chinese techbedrijf, met vorig jaar $35,14 miljard omzet, heeft zijn Benelux-hoofdkantoor in Amsterdam en in de Benelux liep het aantal werknemers op van zes in 2007 tot meer dan zeshonderd op dit moment.