Nieuws/Financieel
1109909
Financieel

Nikkei in de lift na daling yen

De beurs in Tokio zat vrijdag flink in de lift. Een verdere verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor een optimistisch stemming onder beleggers. De Nikkei sloot 2,9 procent in de plus op 14.607,54 punten. De Japanse beurs won deze week 6,7 procent.

De Amerikaanse dollar was vrijdag voor het eerst in 4 jaar tijd meer dan 100 yen waard. Dit zorgde vooral voor stevige koerswinsten onder de Japanse exportbedrijven, die hun concurrentiepositie en winstgevendheid zien verbeteren door de goedkopere Japanse munt.

Camerafabrikant Nikon, die meer dan 85 procent van de omzet buiten Japan haalt, klom 2,45 procent. Het bedrijf verwacht meer winst te boeken dan analisten tot nu toe hadden voorzien. Sharp kreeg er 6,4 procent bij. Volgens de krant Asahi gaat de tv-maker 5000 banen schrappen.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index vlak en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,2 procent. De Kospi in Seoul verloor 1,8 procent. De Zuid-Koreaanse exportbedrijven stonden onder druk. De goedkopere yen verslechtert de concurrentiepositie van Zuid-Korea ten opzichte van Japan.