Nieuws/Financieel
1112066
Financieel

Fed kan Wall Street niet opbeuren

De beurzen in New York gingen woensdag omlaag. Het besluit van de Federal Reserve om het stimuleringsprogramma onveranderd te houden, kwam niet als een verrassing en woog niet op tegen teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,9 procent lager op 14.700,95 punten. De brede S&P 500 daalde 0,9 procent tot 1582,70 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte eveneens 0,9 procent, tot 3299,13 punten.

De Fed sloot woensdag zijn tweedaagse rentevergadering af. De centrale bank hield het steunprogramma onveranderd op 85 miljard dollar per maand, maar gaf wel aan de omvang te kunnen wijzigen afhankelijk van de economische ontwikkelingen. De Amerikaanse banenmarkt toont volgens de Fed enige verbetering, maar de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt moeten eerst flink verbeteren voordat de steunoperaties worden stopgezet.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in april met 119.000 banen gegroeid, zo meldde loonstrookverwerker ADP. Die groei was aanzienlijk minder sterk dan verwacht. Economen voorspelden een toename met 150.000 banen. In maart werden per saldo nog 158.000 banen gecreëerd. Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met haar banenrapport, dat ook rekening houdt met de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de publieke sector.

Verder werd bekend dat de Amerikaanse bouwuitgaven in maart onverwacht zijn gedaald, door de bezuinigingen van de overheid. Ook nam de groei van de Amerikaanse industrie vorige maand af.

Renteverlaging

Beleggers waren ook in afwachting van andere gebeurtenissen in de rest van de week. Donderdag wordt alom gerekend op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank.

Mediaconcern TimeWarner kwam met cijfers. De omzet viel tegen en het aandeel zakte 0,5 procent. Farmaceut Merck verlaagde voor de tweede keer dit jaar de winstprognose en ging 2,8 procent omlaag.

DreamWorks

Filmstudio DreamWorks Animation SKG wist een verrassende winst over het afgelopen kwartaal te boeken. Het aandeel won 7,3 procent.

De euro was 1,3182 dollar waard, tegen 1,3170 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,7 procent tot 90,94 dollar. Brent zakte 2,5 procent.