Nieuws/Financieel
1112080
Financieel

Verkopen autoconcerns VS op thuismarkt omhoog

De drie grote Amerikaanse autofabrikanten General Motors (GM), Ford en Chrysler hebben in april hun verkopen op de Amerikaanse thuismarkt zien stijgen. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die woensdag bekend werden gemaakt.

GM, de grootste autofabrikant van de Verenigde Staten, boekte op jaarbasis een verkoopstijging van 11 procent, net als Chrysler. Ford schroefde de verkopen in de VS met 18 procent omhoog. Daarmee wisten deautobedrijven hun marktaandeel op de Amerikaanse thuismarkt te vergroten.

De Japanse autofabrikant Toyota verkocht juist 1,1 procent minder auto's in de VS in april. De Japanse rivaal Nissan deed het stukken beter met een verkoopgroei van 23 procent. Bij Honda klom de Amerikaanse verkoop met 7,4 procent.

Bij de Duitse automerken was ook een wisselend beeld te zien. De Amerikaanse verkoop van Volkswagens daalde vorige maand met 10 procent, maar het luxemerk Audi zag de verkoop met 14 procent stijgen. De verkoop van Mercedes-Benz ging in april met 4,4 procent omhoog. Bij concurrent BMW was sprake van een verkoopstijging in de VS met 10,3 procent.