Nieuws/Financieel
1112187
Financieel

Apple van groei naar waarde

Enkele weken geleden heb ik mijn nieuwsbrief aangegeven, dat het profiel van de beleggers in Apple (NASDAQ: AAPL) aan het veranderen is. Daardoor stond de koers van het aandeel flink onder druk. Natuurlijk is het zo, dat beleggers in Apple moesten wennen aan het feit dat de bomen qua omzet en winst niet tot in de hemel groeien. Dat leidde bij de vaste speculatieve belegger tot onrust en zij deden het aandeel in de verkoop. In de uitverkoop kan ik beter zeggen, want het aandeel is mijns inziens “way oversold”.

Ook uit de resultaten van het afgelopen kwartaal bleek dat Apple het vooral met zijn winst niet helemaal voor de wind gaat. De omzet steeg nog wel van $39,2 miljard naar $43,6 miljard, maar de winst viel met 18% terug naar $9,55 miljard ofwel $10,09 per aandeel tegen $11,62 miljard ofwel $12,30 per aandeel vorig jaar. Daarbij is de iPhone nog altijd het meest begeerde product van de onderneming, in het eerste kwartaal goed voor 56% van de inkomsten. Beleggers hadden al rekening gehouden met een teruggang in de resultaten en per saldo vielen die nog niet eens tegen.

Het bedrag aan cash op de balans van Apple liep op van $137 miljard aan het eind van vorig kwartaal naar $145 miljard nu. Dit staat gelijk met $152,95 per aandeel. Daarvan staat echter een bedrag van $102 miljard op rekeningen bij buitenlandse banken. Met andere woorden, Apple heeft over dit bedrag geen belasting betaald in thuisland Amerika.

Gelijk met de cijfers kwam Apple met de lang verwachte dividendaankondiging. Het kwartaaldividend gaat met 15% omhoog van $2,65 naar $3,05 per aandeel. Dat viel mij wat tegen, hoewel Apple met een totaal dividend van $11 miljard de grootste dividendbetaler in Amerika is. Ik had erop gerekend dat de onderneming met een forsere stijging van het dividend zou komen en eigenlijk wel gehoopt op een stijging van rond 50%. Zoveel is het dus niet geworden, maar daarvoor kwam de onderneming wel met een andere verrassing. Apple gaat zijn inkoopprogramma van de eigen aandelen flink uitbreiden van $10 miljard naar $60 miljard.

Apple kan dat niet betalen uit de middelen die het in Amerika in kas heeft en daarom wordt de rest geleend. De onderneming verkiest lenen dus boven het terugbrengen van cash naar Amerika, waarmee het betalen van belasting dus wordt vermeden. Daarmee profiteert Apple van het feit, dat de aandelenkoers momenteel vrij laag staat. Voor de zittende aandeelhouders betekent de inkoop van de eigen aandelen een meerwaarde. Met andere woorden, de dividendverhoging mag bescheiden uitvallen, met de inkoop eigen aandelen gaat Apple veel doen voor zijn aandeelhouders.

De koers van het aandeel reageerde niet op de winstdaling, omdat beleggers zijn gaan inzien dat deze nu meer afhankelijk is geworden van de aandacht van het management van de onderneming voor haar aandeelhouders dan van de groei van de winst. Met andere woorden, het profiel van de Apple-belegger is aan het veranderen van “growth oriented” naar “value oriented.” Deze profielwijziging is volgens mij de belangrijkste reden achter de koersdaling, die we gezien hebben. Die structurele verandering duurt een tijd en zolang die in gang is zal de koers van het aandeel een negatieve invloed daarvan ondervinden, omdat steeds meer op groei georiënteerde beleggers het aandeel laten vallen en beleggers die de waarde van het aandeel onderkennen, nog in aantal moet groeien. En met een aandeel dat in het eerste jaar van zijn dividend uitkering zit, kijken veel dividendbeleggers nog de kat uit de boom. Nu Apple bekend gemaakt heeft, dat het dividend met 15% gaat stijgen, komt van de kant van de dividendbeleggers meer vraag.

En het aandeel kreeg een flinke duw door de enorme uitbreiding van het inkoopprogramma van eigen aandelen. Dinsdag werd bekend, hoe Apple dat gaat financieren. De onderneming komt met een obligatielening van $17 miljard om het tekort aan beschikbare cash aan te vullen. Doordat om fiscale redenen een groot deel van de cashreserves op buitenlandse bankrekeningen staat en omdat geld lenen momenteel zo goedkoop is, heeft Apple voor dit alternatief gekozen. En deze beslissing is goed bij beleggers gevallen getuige de koersstijging, die we de afgelopen dagen gezien hebben. Ik denk dat de stijging nog wel even door kan zetten. Voor beleggers die oog hebben voor de waarde van het aandeel Apple en het dividendrendement, is momenteel de aankoop een overweging waard. Bij een koers onder de $500 is het aandeel een koopje.

Eric Poelmann www.dividendradar.nl

De auteur heeft een positie in Apple.