Nieuws/Financieel
1112221
Financieel

'Nutreco dreigt Marine Harvest te verliezen'

Nutreco dreigt zalmkweker Marine Harvest als klant te verliezen. Dat stelden analisten van Rabobank en KBC Securities woensdag in rapporten waarin zij hun advies voor de aandelen van de Nederlandse diervoerproducent verlaagden.

De analisten reageerden op het bod van Marine Harvest op Cermaq, het moederbedrijf van visvoerproducent Ewos. Dat is een belangrijke concurrent van Nutreco. Ewos is nu nog geen leverancier van Marine Harvest, maar wordt dat waarschijnlijk wel als de overname doorgaat.

Daardoor betekent de overname, die nog niet zeker is, een aanzienlijk potentieel gevaar voor Nutreco, aldus Rabo. Zonder Marine Harvest zou de verkoop van visvoer door Nutreco, die goed is voor 35 procent van de ebit van het bedrijf, met zo'n 20 procent dalen. Dat zou een ,,verwoestend'' effect hebben op de bezettingsgraad van het bedrijf en zou druk zetten op de winstgevendheid van andere contracten, aldus de analisten.

Gedramatiseerd

Volgens KBC moeten de berichten over Marine Harvest echter niet ,,gedramatiseerd'' worden. Marine Harvest werkt al langere tijd aan eigen productiefaciliteiten voor visvoer en Nutreco werkt aan diversificatie naar voer voor andere vissoorten dan zalm.

Rabo verlaagde zijn advies voor Nutreco van hold naar reduce. Bij KBC ging het advies van accumulate naar hold. Rabo hanteert nu een koersdoel van 63 euro, KBC mikt op 71 euro. Dinsdag sloot Nutreco 0,4 procent in de plus op 72,07 euro.