Nieuws/Financieel
1112292
Financieel

Vooruitblik: 'Winst DSM daalt verder'

DSM heeft de winst in het eerste kwartaal verder zien dalen. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het speciaalchemiebedrijf donderdag om 7.15 uur publiceert.

De analisten verwachten gemiddeld dat de nettowinst van DSM vorig kwartaal met 17 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar, tot 120 miljoen euro. De operationele winst (ebitda) stabiliseerde naar verwachting op 306 miljoen euro. Voor de omzet wordt een toename met bijna 5 procent tot 2,4 miljard euro voorzien.

DSM gaf eerder dit jaar al aan dat de moeilijke marktomstandigheden van 2012 in het eerste kwartaal van 2013 aanhielden. Het bedrijf voorspelde op dat moment dat de ebitda dit jaar ,,sterk'' zal groeien, tot circa 1,4 miljard euro. Met name bij Nutrition, het onderdeel dat onder meer vitamines maakt, wordt een aanzienlijke verbetering van de resultaten ten opzichte van 2012 verwacht.

Lastig

De marktomstandigheden voor het onderdeel Pharma zullen dit jaar lastig blijven. Performance Materials zal volgens DSM wel een verbetering laten zien ondanks de negatieve effecten van caprolactam. Bij die grondstof voor nylons staan de marges onder druk. Polymer Intermediates, dat ook last heeft van de margedruk bij de nylongrondstof, boekt dit jaar naar verwachting een lager resultaat dan in 2012.

DSM zette vorig jaar een besparingsprogramma in, dat in 2014 een positief effect op de ebitda moet hebben van 150 miljoen euro. Ruim de helft van die winst wordt naar verwachting dit jaar al gerealiseerd. Het bedrijf gaf eerder dit jaar verder aan in 2015 extra besparingen van 50 tot 100 miljoen euro te kunnen bereiken.