1112452
Financieel

Moody's verlaagt kredietstatus Slovenië

Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn oordeel over Slovenië verlaagd van Baa2 naar Ba1. Dat maakte de financiële dienstverlener dinsdag bekend. Daarmee heeft het land de zogenoemde rommelstatus bereikt.

De beslissing hangt volgens Moody's samen met de zwakte van de Sloveense bankensector en de scherpe verslechtering van de staatsfinanciën. De vooruitzichten voor de kredietbeoordeling van Slovenië blijven negatief, wat betekent dat de kans op een verdere afwaardering op korte termijn groot is.

Door de aanhoudende onrust in het Sloveense bankensysteem is het volgens Moody's erg waarschijnlijk dat de regering zal moeten bijspringen. De kwaliteit van leningen die de banken hebben uitstaan, is door de aanhoudende economische problemen sterk verslechterd in 2012 en de eerste maanden van 2013.

Moody's wijst onder meer staatsbank Nova Ljubljanska Banka, de grootste van het land, aan als een hoofdpijndossier. Het percentage leningen waarvan de terugbetaling onzeker is, liep daar vorig jaar op tot ruim 28 procent. Bij de tweede bank, Nova Kreditna Banka Maribor, is de situatie nauwelijks beter.

De kredietbeoordelaar schat dat de totale kosten van de benodigde herkapitalisaties kunnen oplopen tot tussen de 8 en 11 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daar komt bij dat de staatsschuld van Slovenië in 5 jaar tijd is gestegen van 22 procent naar 54 procent van het bbp, dat rond de 50 miljard dollar ligt.