Nieuws/Financieel
1112599
Financieel

Krimp Spaanse economie zwakt af

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk gekrompen dan in de voorgaande periode. De economie liet een teruggang zien van 0,5 procent, terwijl in het vierde kwartaal van 2012 nog sprake was van 0,8 procent krimp. Dat maakte het Spaanse nationale bureau voor de statistiek dinsdag bekend op basis van voorlopige data.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In vergelijking met een jaar eerder ging het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) met 2 procent omlaag. De Spaanse regering maakte onlangs maatregelen bekend om de economie te stimuleren door kleinere bedrijven van meer kredieten te voorzien en de regelgeving te versoepelen. Ook gaf Madrid aan langer te willen doen over het terugdringen van het begrotingstekort.

De Spaanse economie, de vierde van de eurozone, verkeert al jaren in een crisis. Het is het zevende kwartaal op rij dat de economie van het land krimpt. De werkloosheid is inmiddels opgelopen tot meer dan 6 miljoen, ofwel ruim 27 procent van de Spaanse beroepsbevolking.