Nieuws/Financieel
1113479
Financieel

Zaak Residex in havenschandaal moet opnieuw

De rechtszaak over garanties van het Havenbedrijf Rotterdam aan kredietverstrekker Residex moet worden overgedaan. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bekendgemaakt. Dat betekent dat nog niet duidelijk is of Residex een openstaand bedrag van 10 miljoen euro kan terugkrijgen.

Residex leende in 2003 in totaal circa 23 miljoen euro aan RDM Aerospace, onderdeel van het RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuijzen. Willem Scholten, toen directeur van het Rotterdamse havenbedrijf, stelde zich garant voor die lening. Hij bleek daartoe niet bevoegd te zijn. Omdat het havenbedrijf in 2003 nog van de gemeente was, eist Residex het geld van Rotterdam terug.

Rotterdam vindt dat de garanties nietig moeten worden verklaard, omdat ze verboden staatssteun zouden zijn. Het Europese Hof van Justitie heeft ook al gezegd dat het om onwettige steun gaat en dat Nederland de garanties ongeldig mag verklaren. Maar de Hoge Raad wil eerst nog dat het hof in Amsterdam uitzoekt wat precies de gevolgen van die verboden steun moeten zijn.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop