Nieuws/Financieel
1114275053
Financieel

Oud-minister Wouter Koolmees aan het stuur als topman NS

Voormalig minister Wouter Koolmees stapt over naar de NS.

Voormalig minister Wouter Koolmees stapt over naar de NS.

UTRECHT (ANP) - Voormalig minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees wordt de nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen. Hij volgt de naar KLM vertrokken Marjan Rintel op en begint op 1 november. Sinds Rintel begin juli overstapte nam mede-directielid Bert Groenewegen haar taken waar.

Voormalig minister Wouter Koolmees stapt over naar de NS.

Voormalig minister Wouter Koolmees stapt over naar de NS.

Koolmees was tot begin dit jaar minister, maar keerde in het nieuwe kabinet niet terug. De econoom was eerder zeven jaar Kamerlid namens D66 en werkte voor het ministerie van Financiën.

„Wouter Koolmees heeft een bewezen staat van dienst als bestuurder die zaken voor elkaar krijgt. Altijd vanuit het maatschappelijk oogpunt, waarbij hij de belangen van verschillende groepen weet te verenigen. Ik heb er vertrouwen in dat hij NS naar een volgende fase kan leiden in een tijd dat de bereikbaarheid van Nederland onder druk staat”, zegt Gerard van de Aast, voorzitter van de raad van commissarissen van NS. „Ook wil ik Bert Groenewegen bedanken voor de uitstekende wijze waarop hij de positie van president-directeur de afgelopen maanden waarneemt, naast zijn functie als financieel-directeur van NS.”

’Grootverbruiker van de trein’

Koolmees zegt zin te hebben om aan de slag te gaan bij NS. „Een prachtig, breed maatschappelijk bedrijf met zo’n 20.000 betrokken collega’s. Ik ken NS in de hoedanigheid van reiziger goed, ik ben een grootverbruiker van de trein. Ik ben altijd onder de indruk van hoe goed we het in Nederland geregeld hebben. Toch staat NS steeds meer onder druk en dat geldt ook voor haar prestaties. Samen met alle NS’ers wil ik ervoor zorgen dat de reiziger tevreden is en dat NS de noodzakelijke ambities van Nederland op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid kan waarmaken.”

De Centrale Ondernemingsraad van NS heeft positief geadviseerd over de aanstelling van Koolmees. „De Centrale Ondernemingsraad heeft vertrouwen in de nieuwe president-directeur. En ziet uit naar de samenwerking met hem in deze uitdagende tijd voor NS”, stelt voorzitter Bas Kuperus van de ondernemingsraad.

Jaarsalaris

Koolmees gaat 490.000 euro per jaar verdienen. Dat is inclusief vakantiegeld en treinkaart en in lijn met het geaccordeerde beloningsbeleid. Hij ziet, net als de overige leden van de raad van bestuur, vrijwillig af van de variabele component in zijn beloning, aldus NS.

’Verbinder’

Vakbond FNV heeft vertrouwen in Wouter Koolmees als nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen. Volgens bestuurder Henri Janssen is de oud-minister de „verbinder” die zijn voorganger Marjan Rintel niet was. Zo kan Koolmees de onder Rintel ontstane problemen met het personeel helpen oplossen, denkt de vakbond.

Ook is de politieke ervaring van Koolmees voor Janssen een pluspunt. „Hij weet hoe de hazen lopen in de Tweede Kamer en Brussel en vanuit zijn tijd in de politiek kent hij het dossier openbaar vervoer goed. Ik kijk ernaar uit om met hem een kop koffie te drinken, volgens mij heeft hij de goede kaarten.”

De bestuurder is wel benieuwd of Koolmees de door FNV gewenste koers over het terugbrengen van marktwerking in het ov gaat doorzetten. „Waarnemend topman Bert Groenewegen heeft intern wel aangegeven dat het rendementsdenken te ver is gegaan. Koolmees zal dat wel moeten volgen. Als hij zegt: ’ik ga het bedrijf uitkleden’, dan organiseren wij vanuit de bond een tegenmacht.”

NS heeft last van personeelstekorten en rijdt daardoor met minder treinen. Door moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao waren er de afgelopen maanden stakingen. Dinsdag wordt bekend of vakbondsleden instemmen met het vorige maand bereikte cao-resultaat.