Nieuws/Financieel
1115881134
Financieel

'WTO geeft groen licht handelssancties Europa'

Brussel - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft de Amerikanen waarschijnlijk groen licht om importheffingen op 5 tot 7 miljard dollar aan Europese goederen op te leggen. Dat zeiden ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zij verwachten dat de handelsorganisatie uiterlijk deze zomer een uitsluitsel geeft.

De zaak waar de sancties uit voortvloeien draait om de al veertien jaar durende ruzie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de vermeende overheidssteun aan de luchtvaartmaatschappij Airbus. De Amerikaanse handelsvertegenwoordigers schatten dat de VS hierdoor jaarlijks zo'n 11 miljard dollar aan schade loopt. Europeanen beweren op hun beurt dat de VS de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Boeing op oneerlijke wijze steunt.

Trump stelt de sancties gelijk in op het moment dat de WTO zijn beslissing bekendmaakt, aldus de ingewijden. Europese goederen van olijven en kaas tot pasta krijgen dan te maken met invoertarieven. Europeanen beloofden om Amerikaanse goederen ter waarde van 12 miljard dollar, bijvoorbeeld ketchup, te belasten met sancties als vergelding.

De nieuwe Amerikaanse sancties komen bovenop de al bestaande importheffingen op Europees staal en aluminium die de VS een jaar geleden invoerden. Trump dreigde eerder om ook auto's en auto-onderdelen van Europese makelij met heffingen te treffen. In dat geval is de EU bereid om invoertarieven op zo'n 20 miljard euro aan Amerikaanse goederen op te leggen.