Nieuws/Financieel
1115894483
Financieel

Wall Street in mineur

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden maandag tijdens de middaghandel in New York op verlies. Wall Street reageerde onder meer op de deal tussen oliekartel OPEC en andere olielanden over een verlaging van de olieproductie. Ook ging de aandacht weer uit naar de vele nieuwe infectie- en sterftecijfers rond het nieuwe coronavirus.

De Dow-Jonesinex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 2,2 procent lager op 23.189 punten. De brede S&P 500 zakte 2 procent tot 2735 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 0,9 procent in op 8085 punten. Beleggers op Wall Street keerden terug van een lang weekend, want vrijdag waren de Amerikaanse beurzen dicht vanwege Goede Vrijdag. De Europese beurzen waren maandag nog wel gesloten.

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen zijn het zondagavond na lang overleg eens geworden over beperking van de productie met 9,7 miljoen vaten per dag. De productieverlaging moet de olieprijzen opkrikken die scherp zijn gedaald door de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland en de virusuitbraak. Er blijven echter zorgen over het grote overaanbod op de oliemarkt. De Amerikaanse president Donald Trump gaf op Twitter aan dat de olielanden hun productie eigenlijk met 20 miljoen vaten per dag zouden willen terugbrengen.

Olieprijzen

Een vat Amerikaanse olie won 0,8 procent aan waarde tot 22,93 dollar, Brentolie stond 1,6 procent hoger op 31,97 dollar. Veel oliegerelateerde bedrijven zaten eveneens in de lift. Zo won Chevron bijna 2 procent en kregen Cabot Oil en Marathon Oil er tot ruim 5 procent bij. Oliedienstverlener Baker Hughes steeg dik 2 procent. Het concern kondigde aan een afschrijving op goodwill te doen van 15 miljard dollar door de malaise in de oliesector. Daarnaast gaat Baker Hughes snijden in de kosten en de investeringen verlagen.

Ford was wel duidelijk uit de gratie, met een min van bijna 6 procent. De autofabrikant houdt rekening met een grote financiële klap door de coronacrisis en sluit niet uit nog extra maatregelen te moeten nemen om deze moeilijke tijd door te komen.

Amazon

Verder was Amazon (plus 4,5 procent) in het nieuws. De webwinkelreus wil zo’n 75.000 medewerkers extra aannemen om de grote coronadrukte in Noord-Amerika het hoofd te bieden. Ook pizzaketen Papa John’s (plus 3,8 procent) heeft aangegeven meer mankracht nodig te hebben. Volgens Amerikaanse media gaat het bij dat laatste bedrijf om 20.000 vacatures voor zijn bezorgdienst.

Internethandelaar eBay heeft een nieuwe topman gevonden en steeg dik 2 procent. Eind deze maand krijgt Jamie Iannone, voormalig operationeel directeur van Walmart eCommerce, de leiding in handen bij het moederbedrijf van het Nederlandse Marktplaats.

De euro zakte met 0,1 procent in waarde tot 1,0908 dollar.