Nieuws/Financieel
1116551918
Financieel

Fors verlies voor zwalkend Damrak

Beurzen op het Damrak sloten vrijdag met fors verlies. Vooral technologieaandelen werden verkocht, ASMI verloor 7%. Terwijl Wall Street na een groene opening diep in het rood koerste. Banken als ABN en ING profiteerden wel.

De AEX sloot na een volatiele handelsdag 1,7% lager op 540,27 punten, waarmee het weekverlies op 3% kwam. Dit jaar staat de AEX 11% lager. De AMX raakte 1,2% kwijt bij 793,00 punten.

Elders in Europa eindigde de Britse FTSE 100 0,9% in het rood, net als de Franse CAC 40-index; de Duitse DAX zakte 1,7%.

De Amerikaanse beurzen openden met 0,5% tot 0,7% opgang, maar gingen snel terug: de Dow verloor 0,2%, de S&P500 zakte 1% en de Nasdaq verloor 2,5%.

Lees hier het Wall Street-verslag:

De verliezen op tech-aandelen zouden volgens analisten het begin kunnen zijn van de langer verwachte draai van de fors opgelopen technologieaandelen naar de sterk achtergebleven zogeheten waardeaandelen.

Door veel brokers werd vrijdag afgegeven: het is genoeg geweest voor de prijzig geworden technologieaandelen.

Winstnemingen of rotatie?

„Voor een groot deel betreft dit toch nog winstnemingen op de tech-fondsen, die deden het afgelopen maanden extreem goed. De verliezen zetten niet echt door”, constateert Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer.

Beleggers keken door de koersen heen naar signalen over de Amerikaanse economie. Van Zeijl: „Voor het eerst kwam het aantal WW-uitkeringaanvragen duidelijk onder de miljoen. Dat kan betekenen dat je de economie minder hoeft te stimuleren, en dat is ook een signaal voor de aandelenmarkt.”

Het officiële banencijfer kwam vanmiddag uit op 1,37 miljoen, tegen een verwachte 1,32 miljoen. De werkloosheid daalde tot 8,4% - de markt rekende op een teruggang tot 9,8%.

Volgens Rabobank is het ogenschijnlijk een gunstig signaal, maar zijn Amerika-specialist Philip Marey ziet dat het herstel in de arbeidsmarkt door obstakels duidelijk vertraagt.

Marey: ,,Eigenlijk is het met veel stimulering ingezette herstel voor Amerikaanse werknemers aan het verzwakken. De economie is gewoon niet krachtig genoeg, de effecten van het coronavirus laten zich nu gelden.”

De euro werd bij $1,1812 zo’n 0,3% goedkoper. Goud won 1,3%. Bitcoin werd met nog eens 3% afgeroomd tot $10.445. De yield voor de Amerikaanse tienjaars staatsschuld steeg tot 0,662%.

ASML en ASMI in de verkoop

Het gedraaide sentiment in de AEX leidde tot 4,1% slotverlies voor chipmachinemaker ASML. Sectorgenoot ASMI ging met 7,1% terug.

Telecombedrijf KPN verloor 4,1%. Techaandeel Prosus werd 3,4% goedkoper.

Biotechnologiebedrijf Galapagos, dat sinds het nieuws dat zijn reumamedicijn voorlopig niet in de VS verkocht mag worden al ruim een derde verloor, zakte nog eens 4,5%.

Betalingsverwerker Adyen kreeg een koopadvies van de Britse bank HSBC. Dat advies gaat uit van een koerspotentieel van nog eens 27%. Na een winst van ruim 2,5% eindigde het met1,6% verlies.

Chemiebedrijf DSM raakte bij de slotbel 1,2% kwijt. Met bus- en truckproducent VDL begon het de joint venture Dutch PPE Solutions voor de productie van medische mondkapjes en onderdelen. DSM heeft een 50% belang.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway verloor 2,6%. De toezichthouders hebben toestemming gegeven voor de overname van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub.

ING en ABN Amro zaten bovenin in de gekrompen kopgroep, met winsten van 2% respectievelijk 3,3%. De mogelijke fusie tussen de twee grote Spaanse banken Caixabank en Bankia voedde de fantasie.

Verzekeraar Aegon steeg 1,2%, ASR werd 1,3% meer waard.

Van zwaargewicht Shell werd 0,5% afgeschaafd. De prijs van Brent ging na verlies donderdag met 2% zuidwaarts tot $43,20 per vat.

Signify blijft gewild

Bij de middelgrote eindigde verlichtingsbedrijf Signify met 1,8% winst bovenaan, Roestvrijstaalproducent Aperam volgde met een plus van 1,7%, fitness-keten Basic-Fit hield 1,4% winst over.

Air France KLM zette verlies om in een slotplusje van 0,3%. Ryanair heeft met een aandelenemissie circa €400 miljoen opgehaald.

Chiptoeleverancier Besi sloot onderaan de Midkap de handelsdag af met 6,5% neergang.

GrandVision zakte 1,9%. Belager EssilorLuxottica gaat in beroep tegen de beslissing van de voorzieningenrechter in Rotterdam. Die vond het eerder niet noodzakelijk dat de brillenreus meer inzage krijgt in bedrijfsgevoelige informatie van de optiekketen.

Small-cap Advanced Metallurgical Group werd bij de smallcaps 2,7% duurder. Laadpaalmaker Alfen verloor 6,4%.

JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, ging op de lokale markt 3% terug op de aankondiging van een nieuwe topman.

De maker van vlees- en visverwerkende machine Marel eindigde 2,3% hoger, na de aankondiging van een grote overname in Duitsland. ING noemt dit een goede stap.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.