Nieuws/Financieel
1117735
Financieel

Er is weer goed nieuws!

“Goed nieuws op komst.” en “Er is goed nieuws!” dat zijn de twee titels waarmee de column van deze week in verhouding staat. In de eerste twee delen van deze tot nu toe driedelige serie beschreef ik dat de beeldvorming van de EURO ten opzichte van andere valuta’s een opzetje aan het maken was voor verbetering.

Het centrale thema daarin is natuurlijk de EUR/USD verhouding, die spreekt ons het meest aan. Ik kan u zeggen dat we inmiddels verder zijn gevorderd in dat scenario dus over EUR/USD volsta ik deze week met te schrijven: Alles ok en alles volgens plan. Eerste halte? Lees elke dag  www.eremplusnikken.nl voor het verloop van het scenario voor dit valutapaar en de AEX. Het grotere beeld zoals eerder beschreven op www.dft.nl zegt in ieder geval; Opwaarts!

Om de verhouding tussen de twee grote jongens met meer houvast te kunnen analyseren gebruiken we vaak de driehoeksanalyse. Daartoe nemen we de bij voorkeur de JPY ter hand om te bezien wat de drijfveer achter een beweging in USD of EUR is. In dit geval voegt de JPY niets toe. Het schoksgewijs, maar toch structureel, en ook momenteel overdreven ontwaarden van de Japanse knaken, verloopt in het voordeel van en de EUR en de USD.

Een ander middel om de conclusie van de EUR/USD analyse te staven is door de vergelijking met de USDIndex te maken. Daarin wordt de kracht van de USD gemeten tegen een mandje valuta’s inclusief EUR en JPY. Voor de volledigheid, de andere deelnemers zijn, CAD, SEK, CHF en GBP.

Het lange termijnbeeld van de USDIndex is er een van toenemende rust. Waar de USD in de periode 2008-2011 tussen de 88 en de 73 heen en weer schoot is het sinds beging 2012 een stuk rustiger. De range heeft zich verlegd naar een nauwere bandbreedte tussen 84 en 78 hetgeen op rustiger valutavaarwater duidt. Op zich gek als we bezien dat juist in die periode de EUR en de JPY aan het ontwaarden zijn geslagen. Hieruit blijkt dat we net zo hard ontwaard hebben als de USD niet per se meer of minder, net als de Japanners overigens. Dit nieuwe evenwicht tussen de kreupele, de manke en krakkemikkige is echter niet per se verkeerd. Rust is een schone zaak ook al is het uit gelijke zwakte. Zie hier de weeksgrafiek van de USDIndex.

 

Het ziet er naar uit dat de weerstand bij de 84 bereikt is geworden en dat koersen weer zuidwaarts kunnen. Voor een meer gedetailleerd beeld nemen we de daggrafiek ter hand.

 

De stijgende beweging in deze grafiek is afgebroken. Ondanks de ontwaarding van de JPY is de USD dus per saldo zwakker dan vorige week. Het gewicht van de Europese munten in dit mandje moet dan wel het gene zijn waartegen de USD zijn waarde verliest. Nu weten we dat de CHF en de SEK geen snelle bewegers zijn waarmee de GBP en EUR overblijven als de munten die dikke winst realiseren in hun verhouding met de USD. De grafiek van deze index zegt ons dat de 81,50 getest gaat worden en dat het niet per se daarbij zal blijven. Bij een falen van de test van dat niveau, waarbij koersen daaronder terechtkomen, geldt dat de weg open ligt naar de 80-79 puntengrens. Dat bevestigt in ieder geval de opwaartse focus die we voor EUR/USD hanteren, zonder dat daarbij de EURO nou helemaal heilig wordt verklaard hoeft te worden.

Tot slot voor de volledigheid en transparantie zoals wenselijk en te doen gebruikelijk. Erem+Nikken MacroPortefeuille heeft positie in EUR/USD in de vorm van de ABNAMRO Turbo LONG 1,2560, sinds vorige week vrijdag.

Voor nu prettig weekend.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com