1117935
Financieel

Kabinet sluit 'Mondriaanakkoord'

Het kabinet en de sociale partners hebben een voor de Nederlandse economie cruciaal sociaal akkoord bereikt. Vanwege de locatie van de finale onderhandelingen wordt nu al gesproken van het 'Mondriaanakkkoord'

Premier Rutte en minister Asscher (Sociale Zaken) hebben in het Mondriaan-college in Den Haag samen met Bernard Wientjes (VNO-NCW), Ton Heerts (FNV) en andere vertegenwoordigers van de sociale partners de laatste puntjes op de i gezet en rond 21 uur een definitief akkoord bereikt.

Daarbij laat het kabinet een aantal cruciale bezuinigingen en arbeidsmarkthervormingen uit het regeerakkoord deels los of worden deze op de lange baan geschoven. Zo wordt de beperking van de WW-duur grotendeels ingetrokken. De duur van de werkloosheidsuitkering blijft in principe 3 jaar. Het derde jaar moet wel in cao's worden uitonderhandeld, terwijl de eerste 2 jaar wettelijk geregeld moet worden.

Ook de beperking van het ontslagrecht wordt verzacht. Wel wordt de maximale ontslagvergoeding op 75.000 vastgelegd.

Lees hier alles over de tot nu toe bekende maatregelen. Sociaal akkoord Wat verandert er aan WW en ontslagrecht

Doordat een aantal belangrijke maatregelen uit het regeerakkoord wordt geschrapt of doorgeschoven dreigt een flink gat in de begroting van 2014 en de jaren daarna te worden geschoten. Mogelijk zal het kabinet dit met nieuwe bezuinigingsmaatregelen moeten opvangen.

Belangrijk voor het kabinet lijkt verder dat het met het akkoord sociale rust koopt. Met name de vakbonden eisten dat de bezuinigingen van tafel gingen, omdat het volgens de werknemers niet te verkopen is om de arbeidsmarkt op een pijnlijke manier te hervormen juist op het moment dat de werkloosheid hard oploopt en Nederland nog in een recessie zit.

 

Kabinet wil groot draagvlak

Het kabinet wil op haar beurt graag een groot draagvlak voor de plannen, die het bovendien ook nog door een zeer kritische Eerste Kamer moet loodsen. Premier Rutte liet donderdag weten dat het heel belangrijk is voor Nederland als er een sociaal akkoord komt. Dat is van groot belang voor het herstel van het vertrouwen in de Nederlandse economie, zei de premier.

Met een vanavond gesloten akkoord wordt ook het beroemde Nederlandse 'Poldermodel' weer nieuw leven ingeblazen. De afgelopen jaren verliep het overleg tussen sociale partners en het kabinet ondermeer door de gedoogcoalitie met de PVV uiterst stroef. Verder vormden de interne problemen binnen de FNV een belemmering voor vruchtbaar overleg.

Volg hieronder het laatste nieuws over het Mondriaanakkoord