Nieuws/Financieel
1118166173
Financieel

Saudische beurs omlaag na aanval op Aramco

Riyad - De aanval met drones op het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, zette zondag de beurshandel in het Midden-Oosten flink onder druk. Beleggers reageerden nerveus en kenners wezen op de schijnbare kwetsbaarheid van de oliefaciliteiten in het koninkrijk voor terreuraanslagen.

De Tadawul All Share-index zakte tussentijds meer dan 3 procent, waarbij de koersen van Al Rajhi Bank en petrochemische bedrijf Sabic de sterkste dalingen lieten zien. Ook graadmeters in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Koeweit en Bahrein gingen omlaag.

De Tadawul-index zag tijdens de sessie wel wat herstel en sloot met een min van 1,1 procent. Ook de verliezen van Al Rajhi Bank en Sabic liepen terug. Marktvorsers zagen daarin een teken dat staatsfondsen in het land de financiële markten betraden om de ergste druk van de koersen te halen.

Zeer gespannen situatie

Een aandelenstrateeg sprak van "een zeer gespannen situatie", die de toch al verhoogde risico's in de regio "tot ongekende niveaus" opvoert. Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door tien drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, halveerde zijn olieproductie.

Analisten denken overigens niet dat de al tijden in de maak zijnde megabeursgang van Saudi Aramco, die in principe gepland staat voor 2020 of 2021, echt in gevaar komt. Wel kan de drone-aanval de waardering van het concern onderuit halen, als Saudi Aramco niet in staat lijkt om bijvoorbeeld effectief terrorisme aan te pakken. De gang naar de aandelenmarkten van de oliegigant wordt nu al de grootste beursgang ooit genoemd.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd