Nieuws/Financieel
1121296017
Financieel

Wall Street

Wall Street sluit heftig kwartaal in mineur af

New York - Na de goede weekstart moesten de aandelenbeurzen in de VS dinsdag weer flink terrein prijsgeven. Beleggers beleefden vanwege de angst voor de gevolgen van het coronavirus een beroerd kwartaal.

De Dow-Jonesindex eindigde 2procent lager op 21.888 punten. De S&P zakte 1,7 procent tot 2582 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq speelde 1procent kwijt op 7700 punten.

Door de grote verliezen op Wall Street sinds medio februari door de coronacrisis heeft de Dow Jones zijn slechtste eerste kwartaal sinds 1938 meegemaakt. De laatste tijd is er wel weer sprake van een rally, geholpen door steunmaatregelen van autoriteiten tegen de crisis, waaronder een economisch steunpakket van meer dan 2 biljoen dollar van de Amerikaanse regering.

Het sentiment op de financiële markten krijgt enige steun van cijfers over de industrie in China die herstel toonde van de dramatische krimp in februari. Daarmee lijkt de tweede economie van de wereld voorzichtig op te veren van de zware klap die zij kreeg door de virusuitbraak.

De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie leefde deze maand behoorlijk op, nadat de sector in februari nog de sterkste krimp ooit liet zien door de coronacrisis. Dat is goed nieuws omdat de tweede economie van de wereld voorzichtig lijkt te herstellen van de zware klap die zij kreeg door de virusuitbraak. Ook waren er meevallende macro-economische cijfers uit de VS zelf. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie bleek in maart minder sterk weggezakt dan de meeste economen hadden voorzien.

Cruise-aanbieder Carnival won 1 procent na een stevig openingsverlies. Carnival verwacht een verlies te lijden door de malaise in de cruisesector vanwege de coronacrisis en schrapt dividend en het inkopen van eigen aandelen. Daarnaast geeft de onderneming voor miljarden nieuwe aandelen en obligaties uit.

De Amerikaanse verfproducent Axalta (min 2,9 procent) gaat toch op eigen kracht verder. Daartoe heeft de branchegenoot van AkzoNobel besloten na een negen maanden durend onderzoek naar alternatieve opties. Ook een verkoop van het bedrijf werd daarbij niet uitgesloten. Maar uiteindelijk ziet het bestuur toch het meeste heil in de eigen strategische plannen.