Financieel/Geld
11214379
Geld

Meldpunt Energiealarm van Woonbond gaat open:

’Huurders staan in de kou met energieprijs door het dak’

Amsterdam - Veel huurders gaan de komende maanden in de problemen komen door de hoge prijs van gas, warmte en elektra, verwacht de Woonbond. De belangenorganisatie voor huurders opent daarom het Meldpunt Energiealarm, waar huurders het kunnen melden als ze problemen hebben om hun huis warm te krijgen.

Volgens de Woonbond heeft al een half miljoen Nederlanders, waarvan het merendeel huurder, moeite om de energierekening te betalen. De organisatie zegt dat dit leidt tot schrijnende situaties. „Zoals mensen die met bubbeltjesplastic tegen de ramen en truien en mutsen aan de winter doorkomen in hun slecht geïsoleerde woning”, zegt beleidsmedewerker Bastiaan van Perlo:

Met het meldpunt wil de Woonbond ook aantonen welke problemen er spelen bij huurders in niet-zuinige woningen. „Kleine maatregelen zoals tochtstrips en brievenbusborstels helpen dan nauwelijks. Om de energierekening te verlagen moeten deze woningen geïsoleerd worden, maar dat kunnen huurders niet zelf doen. Daarin zijn zij afhankelijk van hun verhuurder. Zolang de verhuurder niets doet, zitten deze huurders in de kou en met een extreem hoge energierekening”, aldus de bond.

Deze week start ook de campagne ’Haal energie uit je rekening’. Daarin geeft de Woonbond huurders adviezen om de energierekening te verlagen, zoals korter douchen en de verwarming een uur voor het slapen gaan laag zetten. „Wij zien dat de meeste bespaaradviezen zich richten op kopers”, zegt Van Perlo. „Huurders hebben niet dezelfde mogelijkheden als kopers. En een grote groep huurders kan helemaal niet investeren, zelfs niet in kleine maatregelen.”