Nieuws/Financieel
1122254
Financieel

Uitstel van betaling voor Prime Champ

Het grote Limburgse champignonbedrijf Prime Champ verkeert in financiële problemen. Aan het bedrijf is uitstel van betaling verleend. Een woordvoerster van de rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdagavond desgevraagd gemeld.

Bij Prime Champ was woensdagavond niemand bereikbaar voor een toelichting.

Prime Champ is de laatste jaren regelmatig in opspraak geweest. Voor het laatst gebeurde dat eind januari, toen de directeur werd aangehouden op verdenking van uitbuiting en valsheid in geschrifte. Bij het bedrijf werken honderden pluksters.

Uitbuiting

Het bedrijf stond eind vorig jaar centraal in twee veelbesproken afleveringen van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over wantoestanden in de champignonteelt. Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij zich schuldig heeft gemaakt aan uitbuiting van werkneemsters uit Polen. Ze zouden zijn onderbetaald, heel lange werkdagen hebben moeten maken en vrijwel geen vrije tijd hebben gekregen. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

Vorig jaar werden al honderd mensen ontslagen vanwege een reorganisatie en trok de Rabobank zich terug als aandeelhouder.