Nieuws/Financieel
1122284
Financieel

Dividend stapelen

Over een week is het alweer april. In de maanden april en mei plegen nagenoeg alle beursfondsen dividend uit te keren. Bij de een is dat een jaardividend, bij de ander het resterende slotdividend. Sommige keren zelfs per kwartaal dividend uit zoals Royal Dutch Shell en Nieuwe Steen NSI. Voorwaarde is natuurlijk dat er in 2012 voldoende winst is behaald. Bij de meeste fondsen is dat gelukkig het geval ondanks de forse economische terugval.

Voor details zie onderstaand overzicht van beursfondsen uit de AEX, AMX en AScX.

De dividendbedragen zijn schattingen in de markt. De gele kolom rechts vermeldt de dividendrendementen gerangschikt van hoog naar laag. Maar let op. Hierbij is geen rekening gehouden met mogelijk uitgekeerd interimdividend. In de kolom er onder worden de slotdividenden wél genoemd.

 

Fondsen die binnenkort een hoog (slot) dividend gaan uitkeren, daarvan ziet men nogal eens de aandelenkoers oplopen  in de weken voorafgaande aan die uitkering.

Risico’s zijn er ook. Doorgaans enige dagen voorafgaande aan de ex dividend datum, komen deze bedrijven met eerste kwartaalcijfers uit en mogelijk uitspraken over winstverwachtingen voor het lopende jaar. Vallen die tegen dan is het gedaan met de aanvankelijke koersstijging. Tenslotte is het verstandig om in dit kader fondsen te mijden die recent te fors in koers zijn gestegen. Een selectieve benadering is dus gewenst.

Op basis van bovengenoemde aspecten kom ik tot de volgende selectie:

 

Beursnotering

ex dividend

19 april                 Ahold                                   Dividend € 0,44 (3,7%)

22 april                 Corio                                    Dividend € 2,76 (7,5%)

24 april                 Wereldhave                          Dividend € 3,30 (6%)

26 april                 Wolters Kluwer                     Dividend € 0,69 (4%)

10 mei                  Fugro                                   Dividend € 2,00 (4,6%)

 

 

 

 

Gerard Jager is eigenaar van Advance (www.AdvanceBeleggen.nl) en werkzaam als vermogensbeheerder bij Onafhankelijk Vermogensbeheer ’s-Gravenhage B.V. (www.ovgbeheer.nl). Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Beheerrelaties van Jager kunnen een positie hebben in beschreven beleggingsvorm(en). De informatie in deze column is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling aan de lezer tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jager@ovgbeheer.nl.