Nieuws/Financieel
1122285
Financieel

Cyprus en Italië drukken AEX

De Amsterdamse beurs eindigde woensdag in de min. De situatie rond Cyprus en de aanhoudende politieke impasse in Italië zorgden voor nervositeit onder beleggers.

De AEX sloot 0,9% lager op 346,2 punten. De Midkap-index zakte 1,6% naar 516,9 punten.

Elders in Europa was de stemming ook negatief. Frankfurt zakte 1,2%. Parijs daalde 1%.

Banken in Cyprus openen donderdag na anderhalve week weer hun deuren. Er worden lange rijen met Cypriotische spaarders verwacht die hun spaargeld willen opnemen en mogelijk naar het buitenland willen brengen. Het kapitaalverkeer wordt echter stevig aan banden gelegd om een bankrun te voorkomen.

Beleggers waren verder bezorgd over de politieke situatie in Italië. Het vormen van een stabiele regering in het Zuid-Europese land dreigt te mislukken,nu de leider van de Democratische partij, Pier Luigi Bersani, nietin staat lijkt om steun te verkrijgen van de Vijf Sterren Beweging. Daardoor wordt het onmogelijk om een meerderheid te krijgen in deSenaat.

,,De financiële markten stonden vooral onder druk door het Italiaanse gezeur'', zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. ,,Er is daar sprake van een politieke impasse, maar als het eenmaal vijf voor twaalf is, komt er een oplossing. Italië zal toch een keer een regering moeten krijgen.''

Volgens Muller was de nervositeit was ook terug te zien op de obligatiemarkten. De rentes op tienjarige staatsleningen van Italië, Spanje, Portugal en Griekenland gingen omhoog. ,,En in Duitsland zakte de rente juist. Iedereen lijkt weer te vluchten.''

De analist verwacht geen grote problemen als de banken op Cyprus hun deuren morgen weer openen. ,,Er zullen lange rijen staan. Maar ik verwacht niet dat de Cyprioten grote bedragen opnemen om naar het buitenland te brengen. Dan zal er voor miljoenen aan papiergeld beschikbaar moeten zijn en dat is er momenteel niet.''

Imtech en KPN

In de AEX stonden vrijwel alle fondsen in het rood. Het geplaagde Imtech ging 4,3% omlaag tot €9,05. KPN volgde met een min van 3,2% op €2,66.

De financiële fondsen hadden het opnieuw zwaar te verduren vanwege de problematiek rond Cyprus en Italië. Aegon daalde 1,8% tot €4,68. ING ging 1,7% omlaag tot €5,61.

De cyclische staalfondsen hadden ook last van het negatieve sentiment. Aperam liet 2,2% liggen op €9,56. ArcelorMittal zag 1,4% verdampen op €10,17.

Wolters Kluwer zakte 1,7% naar €16,77, onder invloed van een herhaald 'underperform'-advies door Credit Suisse.

Uitgever Reed Elsevier beperkte het verlies tot 0,8% op €13,24, dankzij een adviesverhoging naar 'kopen' door de Duitse bank Berenberg.

Aan de andere kant was Douwe Egberts de enige winnaar met een plus van 0,9% op €9,61.

Afwaardering Boskalis

Bij de middelgrote fondsen belandde maritiem bedrijf Boskalis met een min van 4,4% op €30,78 onderaan, onder invloed van een adviesverlaging naar 'houden' door SNS Securities.

Vastgoedfonds Wereldhave werd eveneens geraakt door een afwaardering naar 'houden', door de Franse bank Société Générale, en zakte 2,7% tot €53,61.

De financials moesten ook inleveren vanwege de perikelen in Cyprus en Italië. Delta Lloyd verloor 2% op €13,50. BinckBank ging 1,7% omlaag tot €7,19.

Smallcap Ballast Nedam ging 0,9% omlaag naar €10,70, ondanks het binnenhalen van een opdracht voor de bouw van een Duits windmolenpark.