Nieuws/Financieel
1122297
Financieel

Biotech in ASML-jasje

Chipmachinemaker ASML wordt alom geroemd voor zijn investeringsprogramma waarbinnen chipproducenten als Intel en Samsung meebetalen aan ontwikkeling van nieuwe technologie. Veel minder bekend is de variant van het Deense biotechbedrijf Genmab, dat dankzij zijn R&D-vestiging in Utrecht een vergelijkbaar programma voert: het investeert in nieuwe, betere technologie, terwijl farmaciereuzen eraan meebetalen en de technologie gebruiken.

„Vorig jaar hebben we deals gesloten rond onze DuoBody-technologie, met een potentiële dealwaarde van meer dan $1,9 miljard”, zegt topman Jan van de Winkel, die zwaar inzet op de licensering van de nieuwe technologie en dus meer van het traditionele biotechmodel afstapt. Een doorsnee biotechbedrijf doet er vaak zo’n 15 jaar over om een medicijn te ontwikkelen, en wordt flink op de huid gezeten door toezichthouders. Het idee is vaak om commerciële rechten van een medicijn te verkopen aan farmaciereuzen om later mijlpaalbetalingen te ontvangen.

Het Deense beursgenoteerde Genmab, dat zwaar inzet op deals met farmaciebedrijven, maakt voor ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker therapeutische, menselijke antilichamen. De markt voor therapeutische antilichamen is volgens van de Winkel in 2016 al zo’n $60 miljard groot ($44 miljard in 2011).

Het eerste medicijn dat Genmab op de markt heeft gebracht, Arzerra, is in acht jaar ontwikkeld. Twee andere medicijnen worden in klinische trials getest. Arzerra richt zich onder meer op een bepaald type bloedkanker, chronische lymphatische leukemie, en is vermarkt door GSK. Maar de innovatie ging Genmab niet snel genoeg.

Daarom besloot het een nieuwe, eigen technologie (waarmee een speciaal type – bispecifiek – antilichaam wordt gemaakt) te commercialiseren. ’DuoBody’ is door de verkoop van licenties beschikbaar voor farmaceuten, en Van de Winkel is laaiend enthousiast: „Afgelopen jaar hebben we drie deals op dit gebied gesloten, met Janssen, Novartis en de Aziatische partij Kyowa Hakko Kirin.”

Met de DuoBody-technologie worden antilichamen geproduceerd die twee verschillende ziektegerelateerde ’targets’ tegelijk kunnen aanpakken.„De techniek is uitermate geschikt voor efficiënte productie op zeer grote schaal”, legt de topman uit. Genmab maakte omgerekend zo’n €65 miljoen omzet in 2011, en verwacht binnen „enige jaren” winstgevend te worden. Zijn nieuwe doelstellingen, voor 2013, heeft Van de Winkel voor een groot gedeelte opgehangen aan de verwachte successen van de nieuwe technologieën. Genmab heeft nog een nieuwe technologie in de maak, genaamd HexaBody.