Nieuws/Financieel
1122394
Financieel

Duitsland pal achter Dijsselbloem

Duitsland staat achter minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën als voorzitter van de eurogroep. Er wordt niet aan zijn stoelpoten gezaagd. Dat is woensdag van diplomaten in Brussel vernomen.

Zij sluiten niet uit dat er in enkele andere landen wellicht meer onvrede is over het optreden van Dijsselbloem als leider van de vergaderingen van ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Met name in Zuid-Europese hoofdsteden zou het verzet tegen de Nederlander groeien.

Dijsselbloem oogstte in ieder geval in bepaalde media een storm van kritiek na uitlatingen over de crisis in Cyprus. De berichtgeving leidde maandag tot een korte, heftige reactie van de financiële markten.

Reddingsprogramma

Verwarring was er vooral over de vraag of het reddingsprogramma voor Cyprus één op één op andere noodlijdende eurolanden zal worden toegepast. Dijsselbloem zag zich genoodzaakt met een verklaring te komen. Volgens critici tastte die stap zijn positie aan. Sommige diplomaten in Brussel spreken echter over een ,,storm in een glas water''.

De woordvoerster van Dijsselbloem liet desgevraagd weten dat de minister de afgelopen dagen niet heeft overwogen en ook nu niet overweegt af te treden als voorzitter van de eurogroep.