Nieuws/Financieel
1122420
Financieel

Italiaanse rente stijgt, Duitse daalt

De Italiaanse rente op 10-jaarsleningen, verhandeld op de secundaire markt, beleefde woensdag de sterkste stijging in meer dan een maand tijd. Dat gebeurde nadat de Italiaanse formateur Pier Luigi Bersani, de leider van de centrumlinkse alliantie, de vorming van een brede coalitie, uitsloot.

De Italiaanse 10-jaarsrente steeg met 13 basispunten tot 4,7 procent. Eind vorig jaar lag deze rente nog op 4,5 procent. De tegenvallende belangstelling voor Italiaanse staatspapier woensdag bij een veiling speelde daarbij mee. Spaanse en Griekse staatsleningen daalden eveneens in waarde, terwijl Duitse staatsobligaties juist meer waard werden. De waarde van staatsleningen beweegt tegengesteld aan de rente op de leningen.

De Spaanse 10-jaarsrente steeg tot het hoogste niveau in een week tijd, op 5,04 procent. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 7 basispunten tot 1,28 procent.

Onzekerheid

,,De veilingen waren niet de sterkste. Italiaanse rentes zullen opwaartse druk blijven ondervinden in het tweede kwartaal tot de onzekerheid is afgenomen'', zei een beleggingsstrateeg van Citigroup.

Bij de veiling daalde de rente op Italiaanse 10-jaarsleningen tot 4,7 procent, van 4,8 procent bij de laatste veiling op 27 februari. De rente ligt wel hoger dan in januari, voor de Italiaanse verkiezingen. De Italiaanse staat moest daarentegen meer rente betalen op 5-jaarsleningen dan vorige maand. Hiervan steeg de rente van 3,6 tot 3,65 procent. In totaal werd voor 6,9 miljard euro aan leningen in de markt gezet, in vergelijking met een maximaal doel van 7 miljard euro.