Nieuws/Financieel
1122491
Financieel

Winst Agrifirm verdubbeld

Landbouwcoöperatie Agrifirm heeft afgelopen jaar een winst behaald van 21,1 miljoen euro, een verdubbeling vergeleken met de 10 miljoen euro winst het jaar ervoor. De omzet steeg van bijna 2,3 naar ruim 2,4 miljard euro. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

De winstverbetering komt onder meer doordat dochteronderneming Nuscience de omzet sterk zag groeien in Nederland, China en Oekraïne. Ook het veevoerbedrijf Agrifirm België haalde betere resultaten door een hogere afzet van veevoer.

,,We groeien niet om te groeien, rendement staat centraal. Maar schaalgrootte is van belang, bijvoorbeeld om goede medewerkers te binden en om de toenemende risico’s in de sterk volatiele grondstofmarkten verantwoord te kunnen blijven afdekken'', zegt directievoorzitter Ton Loman.

Agrifirm is een coöperatie waarin 18.000 Nederlandse boeren en tuinders hun krachten hebben gebundeld. Het bedrijf levert onder meer veevoer en gewasbeschermingsmiddelen in Europa en Azië. Om beter te kunnen focussen op deze 'kernactiviteiten' werden in 2012 deelnemingen in Probroed & Sloot (eendagskuikens), Interbroed (opfok leghennen) en Cefetra (grondstoffen) verkocht.