Nieuws/Financieel
1122547
Financieel

Boete voor Britse verzekeraar Prudential

De Britse financiële toezichthouder FSA heeft verzekeraar Prudential een boete opgelegd van 30 miljoen pond (ruim 35 miljoen euro) en topman Tidjane Thiam berispt. Het bedrijf stelde de beurswaakhond niet tijdig op de hoogte toen het 3 jaar geleden de Aziatische branchegenoot AIA wilde overnemen. Dat maakte de FSA woensdag bekend.

Prudential stelde de toezichthouder pas van zijn overnameplannen op de hoogte nadat die op 27 februari 2010 waren uitgelekt. Twee weken daarvoor had het bestuur tijdens een bijeenkomst met de FSA de kaken nog stijf op elkaar gehouden, zelfs toen specifiek gevraagd werd naar de groeistrategie van de verzekeraar in Azië.

De overname van AIA, die uiteindelijk onder druk van de aandeelhouders van Prudential werd afgeblazen, zou hebben geleid tot ingrijpende veranderingen in de financiële positie, de strategie en het risicoprofiel van de verzekeraar. Zo wilde het bedrijf voor 14,5 miljard pond aan nieuwe aandelen uitgeven om de aankoop te financieren. Dat zou de grootste emissie ooit in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest.

Daarom had het bedrijf de toezichthouder direct moeten informeren, meent de FSA. Dat dit niet is gebeurd, hinderde de beurswaakhond bij de beoordeling van de voorgestelde overname. De FSA spreekt van ,,een ernstige inschattingsfout waarvoor Prudential de prijs betaalt''.