Nieuws/Financieel
1122564
Financieel

ICE heeft voorkeur gas boven aandelen

Vandaag neemt de opkomende grootmacht in de wereld van de beursvloeren, Intercontinental Exchange (ICE), 79,12% van de aandelen in de Amsterdamse gasbeurs Endex over van de Gasunie. Getweeën willen ze van de in het Nederlandse marktgebied (TTF geheten) verhandelde gascontracten de maatstaf van de groeiende Europese gashandel maken. Zoals Brent dat bij olie is.

Ondertussen is datzelfde ICE druk doende om de voornamelijk van de aandelenhandel bekende beurzen van NYSE Euronext over te nemen, én, ontdaan van hun cashcow en derivatenbeurs Liffe in Londen, weer buiten de deur te zetten. De Euronext-beurzen worden daarom begin 2014 zélf naar de beurs gebracht.

Nog weinig beleggers kenden het nog jonge ICE, toen het in september 2012 bekend maakte zijn oog te hebben laten vallen op de snel groeiende gasbeurs van Amsterdam, toen nog in handen van Gasunie en zijn Belgische evenknie Fluxys, en nog gekoppeld aan stroombeurs APX.

David Peniket, voorheen werkzaam voor de International Petroleum Exchange, is sinds het opslokken van die beurs door ICE in 2001 hoofd van de Europese energie- en derivaten van ICE, over zijn acquisitie: „Endex is de grootste gasbeurs op het Europese vasteland.”

Lees het hele artikel in De Financiële Telegraaf