Nieuws/Financieel
1122591
Financieel

‘Hoger begin AEX’

De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met winsten openen. De Europese graadmeters trekken zich op aan het aanhoudende optimisme op de Amerikaanse beurzen en schuiven de zorgen over Cyprus aan de kant.

Aan het bedrijvenfront zullen de uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier mogelijk reageren op advieswijzigingen door Berenberg. Het advies voor Wolters werd verlaagd, terwijl het beleggingsadvies voor Reed werd opgeschroefd.

Galapagos kondigde aan de in 2007 gesloten alliantie met Lilly te hebben beëindigd. De samenwerking ,,leverde niet de verwachte resultaten binnen een acceptabele tijdsperiode'', aldus het biotechnologiebedrijf. De twee bedrijven deden samen onderzoek naar midelen tegen botontkalking (osteoporose).

Fitch

Kredietbeoordelaar Fitch dreigt op korte termijn met een afwaardering van de Cypriotische kredietwaardigheid. De eilandstaat is dinsdag door Fitch op 'rating watch negative' gezet. Volgens Fitch zal het falen van hetCypriotische bankensysteem zeer ernstige negatieve gevolgen hebben voor de economie van het land, en worden de risico's voor de overheidsfinanciën vergroot.

De effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten woensdag winsten zien in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger. De winsten op de Japanse beurs bleven beperkt doordat veel bedrijven ex-dividend noteerden.

Dow Jones

In New York gingen de beurzen dinsdag hoger de handel uit. De stemming werd gesteund door positieve cijfers over de Amerikaanse economie. De onrust over Cyprus verdween naar de achtergrond.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 14.559,65 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1563,77 punten en eindigde daarmee slechts een fractie onder de hoogste slotstand ooit. De technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 3252,48 punten.

Europa

De Europese beurzen wisten eerder op de dag enigszins te herstellen van de verliesbeurt van maandag. De stemming bleef wat terughoudend door de commotie rond het reddingspakket voor Cyprus. Beleggers keken vooral naar meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten voor inspiratie.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 349,27 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 525,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

De euro was woensdagochtend 1,2849 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 96,07 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent tot 109,14 dollar.